Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νότια Κέρκυρα: Αποσύρθηκε το θέμα του ΔΗΠΕΘΕ, εν αναμονή του «διαζυγίου»

ΔΗΠΕΘΕ
16 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:22
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Αναμένεται διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποχώρηση των Δήμων Βορρά και Νότου από το διαδημοτικό σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποσύρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας η λήψη απόφασης για την παραμονή ή μη του Δήμου Νότιας Κέρκυρας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας με εισηγητή τον Δήμαρχο Κώστα Λέσση. .

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα δια περιφοράς, με την αντιπολίτευση να αντιδρά ως προς τη διαδικασία. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τελικά δια ζώσης το απόγευμα της Τετάρτης. 

Το ζήτημα της αποχώρησης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας από το διαδημοτικό πλέον σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας που μετονομάστηκε μετά τη διάσπαση των Δήμων σε ΔΙΑΠΕΘΕΚ, έχει απασχολήσει και παλιότερα το δημοτικό συμβούλιο Νότου. Η εκπεφρασμένη άποψη της δημοτικής αρχής είναι ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στη διαδημοτική επιχείρηση, ούτε και να συμμετέχει οικονομικά, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτιστική προσφορά για τη Νότια Κέρκυρα. 

Σημειώνεται ότι η παράταξη Γκούση (ΔΗΜΟΣΥΝ) είχε διαφωνήσει με την πρόταση της δημοτικής αρχής, θεωρώντας ότι η παραμονή στο σχήμα θα έδινε στο Δήμο Νότου το δικαίωμα να διεκδικήσει τη συμπερίληψή του στα πολιτιστικά δρώμενα του ΔΗΠΕΘΕ. 

Ωστόσο η απόφαση που είχε ψηφιστεί μόνον από την συμπολίτευση, κατέπεσε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γιατί απαιτούσε ενισχυμένη και όχι σχετική πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 14 ψήφους υπέρ.  

Κι ενώ στην ουσία η απόφαση ακυρώθηκε, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και το ΔΗΠΕΘΕ είχε προλάβει στο μεταξύ να απευθύνει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας ειδική διάταξη που να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» με τον Βορρά και τον Νότο. Το αίτημα ουσιαστικά είναι να επανέλθει το ΔΗΠΕΘΕ στη αρχική του μορφή -προ διάσπασης- και να αφορά μόνον τον Κεντρικό Δήμο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Παναγιώτα Τζάννε, το υπουργείο έχει  ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα και το μόνο που απομένει είναι η υλοποίηση του με νομοθετική διάταξη.  

Έχοντας αυτά υπόψιν ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, εν αναμονή των ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών, που τελικά θα απλοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες μέχρι σήμερα απαιτούσαν αποφάσεις τριών δημοτικών συμβουλίων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.