Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Πυροσβεστών για τον εμβολιασμό κατά του Covid 19

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
14 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:41

΄Οσοι υπηρετούν στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό του Αερολιμένα Κέρκυρας διεκπεραιώνοντας και βάρδια υγειονομικών υπαλλήλων, είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους με τεστ που θα βαραίνει τους ίδιους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ προς την πολιτική ηγεσία για τον εμβολιασμό κατά του Covid 19. Όπως επισημαίνουν όσοι υπηρετούν στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό του Αερολιμένα Κέρκυρας διεκπεραιώνοντας και  βάρδια  υγειονομικών υπαλλήλων, είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test ή PCR, με κόστος που θα βαραίνει τους ίδιους ζητώντας άπαντες εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.
 
Ακολουθεί η επιστολή:
Προς : 1.Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
κ. Χρήστο Στυλιανίδη
2. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κ. Θάνο Πλεύρη
3.Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Κέρκυρας
κ.Στέφανο Γκίκα
4.Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κέρκυρας
κ.Αλέξανδρο Αυλωνίτη
5.Βουλευτή Κινήματος Αλλαγής Νομού Κέρκυρας
κ. Δημήτριο Μπιάγκη
6. Αρχηγό Π.Σ. Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη
Κοιν.: 1.Κοινοβουλευτικές Ομάδες
2.ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ιονίων Νήσων.
3.ΔΙ.Π.Υ. Νομού Κέρκυρας
4.Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. - Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π
5. Πρωτοβάθμια Σωματεία Υπαλλήλων Π.Σ.
6. Μέλη μας
7. Μ.Μ.Ε.
 
 Την 12 Σεπτεμβρίου 2021 εκδόθηκε το Φ.Ε.Κ. δυνάμει του οποίου πλέον η ΚΥ Απόφαση με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/10-9-2021 και τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00», απέκτησε ισχύ εθνικού νόμου.
 
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test ή PCR, με κόστος που θα βαραίνει τους ίδιους. Επί της ουσίας πρόκειται για μία έμμεση μεγάλη μείωση μισθού των ανεμβολίαστων πολιτών, που θα προσεγγίσει τα 40 έως 80 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη συχνότητα της υποχρέωσης διενέργειας του test ανά κλάδο. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν της συνταγματικά κατοχυρωμένης υποχρέωσης της Πολιτείας για την προστασία της υγείας τους και δύνανται στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 να πραγματοποιούν δωρεάν εξέταση.
 
Από σήμερα λοιπόν, που η παρούσα σας κοινοποιείται, οι πολίτες αυτής της χώρας είναι πολίτες δύο κατηγοριών και δεν εννοούμαι ως προς την ιδιότητα που τους προσδίδεται ανάλογα με το αν έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά με βάση τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους στην προστασία της υγείας τους και στην προστασία της εργασίας τους, ήτοι σε δύο θεμελιώδη δικαιώματα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.
 
Το Πυροσβεστικό Σώμα, ανέκαθεν για την Πολιτεία, είναι το σώμα που θα οδηγηθεί πρώτο στην αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εξαιρετικών συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, από 12ης δε Ιουνίου 2021, οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό του Αερολιμένα Κέρκυρας εκλήθησαν να συνδράμουν, μεταξύ των λοιπών αρμοδιοτήτων που είναι επιτετραμμένοι να διεκπεραιώνουν στην βάρδια τους και το έργο των υγειονομικών υπαλλήλων όντας στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια τόσο των συμπολιτών μας όσο και των πολιτών τρίτων χωρών που κατέφθαναν στη χώρα μας, καίτοι ουδεμία προς τούτο εξειδίκευση έχουν λάβει.
 
Μέχρι χθες, οι εν λόγω συνάδελφοι προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε καθήκοντα αλλότρια της ειδικότητάς τους, υποβάλλονταν σε δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό από τον γιατρό που βρίσκεται στο χώρο του αεροδρομίου, προκειμένου να συνδράμουν το έργο του κατ΄εντολήν της Ελληνικής Πολιτείας και τονίζουμε, χωρίς εξειδίκευση και χωρίς να τους έχει παρασχεθεί ο απαιτούμενος υγειονομικός εξοπλισμός.
 
Από σήμερα, όμως, η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε ότι οφείλουν οι συνάδελφοί μας μη όντας υγειονομικοί αλλά χρησιμοποιούμενοι ως τέτοιοι να δαπανούν χρήματα από τον πενιχρό μισθό τους για να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία στην υπηρεσία καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοιού.
 
Όπως καλώς γνωρίζετε, για να ανταπεξέλθουμε στο λειτούργημά μας, αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε υπερωρίες, να μην λαμβάνουμε άδειες και ρεπό, όποτε παρίσταται ανάγκη, και να είμαστε δε διαρκή ετοιμότητα δράσης ακόμη και εάν δεν έχουμε βάρδια υπηρεσίας, και ΔΙΧΩΣ να έχουμε λάβει αντίτιμο των υπηρεσιών που προσφέρουμε, γεγονός στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε άλλη επιστολή μας. Σήμερα, λοιπόν, και παρά το γεγονός ότι είμαστε σώμα πρώτης γραμμής, η Ελληνική Πολιτεία, διαμηνύει ότι αδυνατούμε να προσέλθουμε στην Υπηρεσία μας, αν δεν καταβάλλουμε εξ ιδίων το αντίτιμο για την τέλεση διαγνωστικού τεστ κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι άπαντες καταβάλλουμε στο κράτος από τον πενιχρό μισθό μας εισφορές για την κάλυψη της υγειονομικής μας περίθαλψης.
 
Το δικαίωμα στην προσωπικότητα, στην εργασία και το μισθό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ο δε μισθός του κάθε εργαζόμενου είναι ακατάσχετος, και εν προκειμένω ομιλούμε για κατάσχεση μισθού και δη εν είδει υγειονομικής εισφοράς, υποχρέωσης που βαρύνει το κράτος, διότι άπαντες εμβολιασμένοι ή μη συνάδελφοι καταβάλλουμε μηνιαίως στο κράτος ανάλογη εισφορά για να μας παρέχεται η ασφάλεια στο υπέρτατο αγαθό της υγείας. Αντιλαμβάνεσθε ότι η υποχρέωσή μας να καταβάλλουμε αντίτιμο από το μισθό μας για την τέλεση διαγνωστικού τεστ υγείας αφενός μεν παραβιάζει εις διπλούν το δικαίωμά μας στις απολαβές μας καθώς συνιστά έμμεση μείωση μισθού και ταυτόχρονα επιπλέον καταβολή εισφορών υγείας και αφετέρου, όντας και το κυριότερο μας, υποβαθμίζει την ίδια την ανθρώπινη υπόστασή μας, αφού εξ ορισμού η Πολιτεία μας κατατάσσει σε πολίτες που δεν έχουν δικαίωμα στις παροχές υγείας.
 
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ αιτούμαστε την άμεση επέμβασή σας, ώστε ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ.