Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Η κυβέρνηση να πάρει πάρει πίσω τη συμφωνία για εργασία ανηλίκων

ΣΥΡΙΖΑ
14 Σεπτεμβρίου 2021 / 08:16

Ανακοίνωση Επιτροπής Ισότητας και δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σταματάει να μας ξαφνιάζει δυσάρεστα. Μετά τα απλήρωτα 10ωρα, την κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων, προωθεί και την εργασία ανηλίκων. Ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που ονειρεύεται «ψυκτικούς από το Περιστέρι», που υποστηρίζει δημόσια ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο  πανεπιστήμιο» και αποκλείει από την τριτοβάθμια 40.000 παιδιά, δεν αρκείται σε αυτά.

Μας  επιστρέφει στα χρόνια του Ντίκενς, δημιουργώντας τους Όλιβερ Τουίστ της εποχής μας, ασκώντας την πιο αντικοινωνική πολιτική που στιγμάτισε ποτέ τη χώρα.  Αναφερόμαστε στη συμφωνία του Υπουργείου Εργασίας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες  παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Το γεγονός ότι υπάρχουν ανήλικα παιδιά τα οποία για διάφορους λόγους δεν βρίσκονται στην οικογενειακή τους εστία αλλά φιλοξενούνται σε κλειστές δομές υπό την προστασία του κράτους στα πλαίσια της κοινωνικής πρόνοιας, δεν σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά έχουν λιγότερα δικαιώματα.

Αντίθετα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται συνεπάγεται ότι το κράτος και η πρόνοια έχουν περισσότερες υποχρεώσεις απέναντί τους. Είναι υποχρέωση του κράτους να φροντίσει για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική τους επανένταξη, να τα στηρίξει ώστε να ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να μπορέσουν να διαγωνιστούν για να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε κάποια επαγγελματική σχολή της επιλογής τους. Ο «εξαναγκασμός» τους να εισέλθουν πρόωρα σε χώρους εργασίας και μάλιστα με χειρότερους όρους και μειωμένους μισθούς σε σχέση με ότι προβλέπεται, αποτελεί προσβολή για το σύνολο της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί άμεσα το λάθος της και να πάρει πίσω την κατάπτυστη πρωτοβουλία της. Αυτή η πολιτική, που τη βαφτίζει «πρόνοια», συγκρούεται με την αρχή 11 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα και πάντως βρίσκεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, τη διασφάλιση της μόρφωσής τους και την εξουδετέρωση των κινδύνων κοινωνικού αποκλεισμού.