Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκέψεις και ευχές για τη νέα σχολική χρονιά

Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή
13 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:39

Γράφει η Δρ. Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή, Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας

Η εισβολή της πανδημίας Covid-19 στη ζωή μας έφερε εκρηκτικές ανατροπές στην καθημερινότητα όλων μας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η σχολική χρονιά που πέρασε, με τον εγκλεισμό μικρών και μεγάλων, είχε μεγάλη επίπτωση στη σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των παιδιών μας, των γονιών τους και της ευρύτερης κοινωνίας. Ειδικά στα παιδιά μας και στους εφήβους μας οι συνέπειες, λόγω της έλλειψης προσωπικής επικοινωνίας με τους συμμαθητές τους, τους φίλους τους, τους δασκάλους ή καθηγητές τους, ή του ευρύτερου συγγενικού ή κοινωνικού τους περιβάλλοντος, εκδηλώθηκαν με αύξηση του σωματικού τους βάρους και τάση για παχυσαρκία, διαταραχές του ύπνου, αύξηση των ωρών χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, ωθώντας τα σε αυξημένο και χωρίς δομή χρόνο στο διαδίκτυο που μπορούσε να τα εκθέσει σε δυνητικά επιβλαβές και βίαιο περιεχόμενο, αλλά και σε μεγαλύτερο κίνδυνο ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Παράλληλα εκδήλωσαν αυξημένο άγχος, φόβο, αγωνία, πανικό, επιθετικότητα, απογοήτευση, κατάθλιψη και ποικίλα άλλα ψυχολογικά προβλήματα, λόγω των αυξημένων ενδοοικογενειακών συγκρούσεων.

Οι γονείς, που αποτελούν σημαντικά πρότυπα για την υγιή ψυχοκοινωνική συμπεριφορά των παιδιών τους, βίωσαν έντονα το φαινόμενο του εγκλεισμού με επίσης σοβαρά ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα, λόγω μειωμένου εισοδήματος, και όχι μόνο δεν ήταν ικανοί να τα βοηθήσουν, αλλά προσπαθώντας να τα καταφέρουν και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα έγιναν πολλές φορές σκληροί, με μειωμένο ενδιαφέρον για τις συναισθηματικές, γνωστικές και σωματικές τους ανάγκες. Το μειωμένο εισόδημα όμως πολλών οικογενειών οδήγησε σε μείωση των εξόδων διατροφής με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της διατροφής όλης της οικογένειας, στην παραμέληση των απαραίτητων εμβολίων των παιδιών και των εφήβων και άλλων απαραίτητων ιατρικών παρεμβάσεων που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια κατάσταση ακόμη πανικού, με μια αβεβαιότητα να πλανάται πάνω απ’ όλους μας με ένα απρόβλεπτο μέλλον. Χάσαμε την ψυχραιμία μας, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ταυτότητές μας!

Εν όψει του νέου σχολικού έτους, κάνω έκκληση σε όλους τους γονείς να οπλιστούν με υπομονή και να προσπαθήσουν μέσα στις οικογένειές τους να υιοθετήσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, να μειώσουν όσο μπορούν το άγχος για την προσωπική τους υγεία και των παιδιών τους, να συνεχίσουν τις οικογενειακές και τις ανθρώπινες σχέσεις πάντα μέσα στα πλαίσια της ασφάλειας για την πανδημία, να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους, στους αγαπημένους δικούς τους ανθρώπους, αλλά παράλληλα να μπορούν να αφουγκρασθούν και τις ανάγκες των παιδιών τους για να κτίσουν πάνω σε γερά θεμέλια το μέλλον τους.

Επίσης κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν προτεραιότητα στην ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία για τη διασφάλιση της υγείας, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου, αλλά και για να απολαμβάνουν μια σωστή εκπαίδευση. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναπληρώσουμε στα παιδιά μας και στους εφήβους μας αυτά τα ‘χαμένα’ χρόνια από τη ζωή τους, ας τα προστατεύσουμε, ας τους διδάξουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής, ενισχύοντας παράλληλα την αλληλεγγύη, την κοινωνική συμπαράσταση και γενικότερα την ‘ενσυναίσθηση’ για τον συνάνθρωπο, διδάσκοντάς τα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα με υπομονή, εγκαρτέρηση, πίστη, αγάπη, ελπίδα.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις εύχομαι ολόψυχα στα παιδιά μας, στους εφήβους μας, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς καλό ξεκίνημα στη νέα σχολική χρονιά, με ασφάλεια και υγεία! Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί να έχουν τα παιδιά μας μια σωστή εκπαίδευση, γιατί, όπως είπε και ο Πλάτωνας, η εκπαίδευση είναι η υγεία της ψυχής!
Καλή και ευλογημένη η νέα σχολική χρονιά!!!

Δρ. Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή
Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας
Πρόεδρος του Παραρτήματος της Κέρκυρας της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας