Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Κουδούνι με κενά, μάσκες, αντισηπτικά και self test

Σχολεία
30 Αυγούστου 2021 / 16:30
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 13 Σεπτεμβρίου δεν θα συνοδευθεί μόνο από την παρουσία της πανδημίας αλλά και από τα γνωστά προβλήματα που πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μάσκες, αντισηπτικά, αυτοδιαγνωστικά και rapid τεστ θα χτυπήσει για δεύτερη χρονιά το σχολικό κουδούνι. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 13 Σεπτεμβρίου δεν θα συνοδευθεί όμως μόνο με την παρουσία της πανδημίας αλλά και με τα γνωστά προβλήματα που πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια.

Προκάτ αίθουσες, 27αρια τμήματα, ακατάλληλοι χώροι που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, μεταφορές σχολείων εκτός γεωγραφιών ορίων και κενά εκπαιδευτικών κυρίως στην παράλληλη στήριξη και την ειδική αγωγή συνθέτουν το πάζλ της φετινής σχολικής χρονιάς. 282 νεοδιόριστοι στην Κέρκυρα Μπορεί ναι μεν να έγιναν 11.700 διορισμοί εκπαιδευτικού προσωπικού πανελλαδικά, ωστόσο κενά υπάρχουν ακόμα και σήμερα στα σχολεία της Κέρκυρας.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι νεοδιόριστοι ανέρχονται στους 200, ωστόσο στην παράλληλη στήριξη τα κενά αγγίζουν αυτή την ώρα τα 52, καθώς σε σύνολο 120 εκπαιδευτικών προσελήφθησαν 68! Στα γυμνάσια και τα λύκεια διορίστηκαν 82, ωστόσο και εκεί διαπιστώνονται προβλήματα με την στελέχωση των τμημάτων της παράλληλης στήριξης. «Αυτό σημαίνει ότι ένας δάσκαλος θα μοιραστεί στην παράλληλη στήριξη σε 2 ή τρία παιδιά, ενώ πολλά παιδιά παρότι έχουν γνωμάτευση δεν θα μπορέσουν να υποστηριχθούν», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης.

Η α΄φάση πρόσληψης αναπληρωτών έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η β’, ωστόσο ζητούμενο παραμένει το πότε θα ξεκινήσει. Στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της ΠΕ Κέρκυρας προσελήφθησαν ως αναπληρωτές 40 δάσκαλοι (36 στην Κέρκυρα, 4 στους Παξούς) και στα νηπιαγωγεία 17 (16 στην Κέρκυρα, 1 Παξούς), ενώ στα γυμνάσια και τα λύκεια 55 καθηγητές Γενικής Παιδείας και 16 στην ειδική αγωγή. «Φέτος για πρώτη φορά εισάγεται η αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν ωράριο και στα νηπιαγωγεία, δεν ισχύει το ίδιο για τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου. Πολλοί θα αρνηθούν, ιδίως αυτοί που θα είναι από μακριά, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά», ανέφερε ο κ.Κουρσάρης.

Τι λέει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Σύμφωνα πάντως με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι λίγα, καθώς έχει πληρωθεί το 90% των θέσεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. «Πολύ σύντομα θα δηλωθούν και τα υπόλοιπα κενά. Φέτος έχουμε μια καινοτομία σε ότι αφορά την πρόσληψη των αναπληρωτών, καθώς γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι τοποθετήσεις γίνονται αυτόματα χωρίς να υπάρχει κάποια παρέμβαση», ανέφερε ο κ.Αγγελόπουλος επισημαίνοντας ότι υπάρχει καλή ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και αρκετά νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές.

Ήδη τα σχολικά εγχειρίδια βρίσκονται στη θέση τους εδώ και καιρό, ενώ όσον αφορά την πρόσληψη καθαριστριών έχουν εκκινηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες από τους τοπικούς δήμους, πέραν των προσλήψεων από το αρμόδιο Υπουργείο- ώστε να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο προσωπικό με ιδίους πόρους, για να εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής, λόγω της πανδημίας.

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Όσον αφορά πάντως τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών εκτιμάται ότι ακολουθούν τα ποσοστά που δίνει το Υπ. Παιδείας περί το 85%, ενώ μαζί με όσους νόσησαν αγγίζουν το 90%. Υπενθυμίζεται ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test δυο φορές της εβδομάδα με δικά τους έξοδα οι μεν πρώτοι, οι δε δεύτεροι σε δωρεάν self test.
Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών ισχύει το self test. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.