Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανδρέας Φλώρος: «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές του»

Συνέντευξη
30 Αυγούστου 2021 / 08:54

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου μιλά στην "Ε" για τη φοιτητική στέγη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την έμπρακτη στήριξή του στους νεοεισακτέους φοιτητές της Κέρκυρας δείχνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καλύπτοντας βασικά ζήτημα, όπως στέγη και σίτιση για όσους πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια. 150 κλίνες στην φοιτητική εστία και άλλες 200 σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία προσφέρουν ανακούφιση σε δεκάδες οικογένειες που αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος ενοικίασης κατοικίας, ενώ δυνατότητα δωρεάν σίτισης παρέχεται σε 1.000 πρωτοετείς με βάση κοινωνικά κριτήρια. Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος μίλησε στην «Ε» για τις παροχές που προσφέρει το ίδρυμα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία σε περίοδο πανδημίας με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Πόσοι φοιτητές δύναται να φιλοξενηθούν στην φοιτητική εστία της Κέρκυρας και υπάρχει σχεδιασμός να προστεθεί και νέα υποδομή στο νησί, δεδομένου ότι τα διαμερίσματα προς ενοικίαση στην αγορά είναι ελάχιστα;
Η φοιτητική εστία της πόλης της Κέρκυρας έχει δυναμικό 150 κλινών, ενώ το Ίδρυμά μας έχει δρομολογήσει ήδη το έργο ανέγερσης μιας νέας, αντίστοιχου δυναμικού εστίας σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του. Παράλληλα, διαχρονικά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προχωρά κάθε έτος σε δωρεάν διάθεση άνω των 200 κλινών σε ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, οι οποίες επιλέγονται με διεθνή διαγωνισμό. Η συνεπαγόμενη δαπάνη αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Εντούτοις, παρά την σημαντική αυτή επιβάρυνση, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές του, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες εξεύρεσης οικίας που αναφέρετε, αλλά και του υψηλού κόστους ενοικίασης της φοιτητικής στέγης. Στον τομέα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να συνδράμει και η τοπική κοινωνία. Η ουσιαστική στήριξη της λειτουργίας του Ιδρύματος από την τοπική κοινωνία μπορεί να εκφραστεί εμπράκτως μέσα από την αναθεώρηση του υφιστάμενου μοντέλου διάθεσης ενοικιαζόμενων χώρων, τόσο για τους φοιτητές μας, όσο και για το προσωπικό του Ιδρύματος.

Δεχθήκαμε παράπονα ότι πέρσι ξεκίνησε με καθυστέρηση η λειτουργία της φοιτητικής εστίας. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει και ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να μπορέσει να διαμείνει εκεί;
Στην φοιτητική εστία της πόλης της Κέρκυρας διαμένουν πρωτοετείς φοιτητές. Την περσινή χρονιά, τα δεδομένα για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους εστάλησαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με καθυστέρηση, μετά την επίσημη έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου και της διδασκαλίας. Αν συνυπολογίσει κανείς τον εύλογο χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία των αιτήσεων και την έκδοση της λίστας των δικαιούχων δωρεάν στέγασης, τότε καταλαβαίνουμε τον λόγο για την καθυστέρηση που σημειώθηκε την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να εκκινήσει την διαδικασία, ενώ η φοιτητική εστία είναι επίσης έτοιμη να υποδεχθεί φοιτητές. Θα πρέπει όμως να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της ολοκλήρωσης της εγγραφής εγκαίρως, ούτως ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να εγκατασταθούν στα δωμάτιά τους.

Πόσοι είναι οι φοιτητές στην Κέρκυρα και πόσοι νέοι φοιτητές αναμένεται να εισαχθούν στα Τμήματα που λειτουργούν στο νησί;
Στην Κέρκυρα λειτουργούν τα επτά από τα δέκα ακαδημαϊκά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα οποία εφέτος αναμένεται να δεχθούν περίπου 1000 πρωτοετείς φοιτητές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς μέσω των ειδικών κατηγοριών εισαγωγής. Ο ακριβής αριθμός προφανώς θα διαμορφωθεί και από το νέο σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από φέτος. Συνολικά, αυτήν την στιγμή στην πόλη της Κέρκυρας φοιτούν περισσότεροι από 5500 προπτυχιακοί φοιτητές. Σε αυτούς προστίθενται και περίπου 500 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες.

Όσον αφορά την φοιτητική λέσχη, πόσοι φοιτητές μπορούν να σιτίζονται εκεί και με τι κόστος;
Παρόλο που το διαθέσιμο από την πολιτεία κονδύλι για την δωρεάν σίτιση φοιτητών κατά το τρέχον οικονομικό έτος υπέστη σημαντική μείωση (της τάξης περίπου του 30%), η τρέχουσα σύμβαση για δωρεάν σίτιση για την πόλη της Κέρκυρας καλύπτει πλήρως 1000 δικαιούχους, ικανοποιώντας σε ποσοστό σχεδόν 100% τις περιπτώσεις των σχετικών αιτήσεων με βάση τα ισχύοντα κοινωνικά κριτήρια. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να σιτίζονται στο φοιτητικό εστιατόριο με ένα αντίτιμο ίσο προς 2 ευρώ ανά γεύμα. Παράλληλα, το Ίδρυμά μας έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για την δωρεάν σίτιση των φοιτητών όλων των ετών που προέρχονται από τις πυρόπληκτες περιοχές. Το γεγονός αυτό θα αυξήσει προφανώς τον τελικό αριθμό των δικαιούχων δωρεάν σίτισης, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά – έδρες του Ιονίου Πανεπιστημίου.


ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ