Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυο μαγικές βραδιές αφιερωμένες στον Ιωάννη Καποδίστρια (video)

Ιωάννης Καποδίστριας
19 Αυγούστου 2021 / 12:58
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Διεθνές Συνέδριο για τον Ι.Καποδίστρια τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα - Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια και το 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δυο μαγικές βραδιές γεμάτες ποίηση, Τέχνη και μουσική με φόντο τον έναστρο ουρανό και την Αυγουστιάτικη πανσέληνο αφιερωμένες στην εμβληματική προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια διοργανώνει ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας  και το Υπουργείο Πολιτισμού το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Αυγούστου , στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο Ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, παρουσία και των συντελεστών των εκδηλώσεων η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου τόνισε ότι ο Δήμος παρά την πανδημία στηρίζει τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά Σωματεία, καθώς ο πολιτισμός σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε αποτελεί το «σωσίβιο που μπορεί να μας σώσει και να μας βγάλει στην απέναντι ακτή, ιδίως λόγω της ιστορίας που έχει η Κέρκυρα σε αυτόν τον τομέα, της πλούσιας παράδοσης και τις πολιτισμικής και πολιτιστικής δράσης».

Όπως διευκρίνισε,  οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2021, ενώ θα «απλωθούν» και το 2022. «Θέλουμε πραγματικά ο εορτασμός των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση να περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου δράσεις και εκδηλώσεις έστω και με αυτές τις συνθήκες πανδημίας», ανέφερε η κ.Υδραίου.

Τον σχεδιασμό και την σκηνοθεσία του διήμερου αφιερώματος υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας. Η είσοδος στις εκδηλώσεις που θα ξεκινούν στις 9.30 μ.μ. είναι ελεύθερη,  ωστόσο θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας , μέχρι την πλήρωση  των ενδεδειγμένων  θέσεων (100 άτομα το Σάββάτο, 450 την Κυριακή), ενώ θα τηρηθούν και όλα  τα απαραίτητα μέτρα  προστασίας.

Οι εκδηλώσεις

Η αυλαία των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Μεταβαίνω στην πατρίδα μου…» ανοίγει το Σάββατο 21 Αυγούστου. Στον κήπο μπροστά στην Ιόνιο Ακαδημία , όπου βρίσκεται και το άγαλμά του, το κοινό θα γνωρίσει τον Ι.Καποδίστρια μέσα από δικά του γραπτά, επιστολές και σημειώσεις. Τα κείμενα που σταχυολογήθηκαν, μέσα από ένα τεράστιο πλούτο αρχείου του Κυβερνήτη, θα διαβάσουν οι ηθοποιοί, Σπ.Ασωνίτης, Σπ.Βέργης, Ν.Καποδίστρια και Μ.Σαββανή. Τραγούδια από την Ελληνική Επανάσταση θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Α.Χονδρογιάννης και στο πιάνο θα τον συνοδεύει η πιανίστα Μ.Ελούλ.

Στο τέλος της βραδιάς η Φιλαρμονική Εταιρία “Ιωάννης Καποδίστριας” και τα μέλη της Παιδικής Χορωδίας Κέρκυρας Π.Βαραγκούλης, Ι. Καποδίστριας και Χ. Καποδίστριας, θα ερμηνεύσουν τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». 





Το διήμερο αφιέρωμα στον Ι.Καποδίστρια κορυφώνεται την Κυριακή 22 Αυγούστου με την μουσική βραδιά στο Παλαιό Φρούριο, μπροστά στον Αή Γιώργη, στο φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Οι λυρικοί τραγουδιστές Β.Καραγιάννη, Π.Καρύδης, Π.Κοντός, Τζ.Πούλου, ο μαέστρος και ο πιανίστας Ν.Βασιλείου και η Δημοτική Χορωδία «San Giacomo» σε διδασκαλία του Αν.Γούση, με συνοδεία στο πιάνο της Μ.Ελούλ και διεύθυνση του μαέστρου Αντόν Ιβάνωφ, θα ερμηνεύσουν στο πρώτο μέρος της βραδιάς τραγούδια και άριες από όπερες που γράφτηκαν για την επανάσταση του 1821, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ερμηνεύσουν γνωστές και αγαπημένες άριες από τα Ιταλικό Μπελ Κάντο.

Τέλος η ηθοποιός Χρ.Κουλουμπή θα απαγγείλει ποίηση από τον Ι.Καποδίστρια.
«Στον τόπο αυτό που η πλούσια πολιτισμική παράδοση και η σύγχρονη καλλιτεχνική δραστηριότητα εμπλέκονται δημιουργικά και βρίσκουν νέους τρόπους έκφρασης επικονωνίας ,σας καλούμε να συμμετέχετε και να γίνετε κοινωνοί της ιδιαίτερης αυτής πολιτιστικής εμπειρίας», τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου.

Διεθνές Συνέδριο για τον Ι. Καποδίστρια

Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου από τον κ.Γάλλια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα Διεθνές Συνέδριο για τον Ι.Καποδίστρια με σημαντική παρουσία επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα παρουσιάσουν άγνωστες πτυχές της διαδρομής του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.