Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φτου κι απ΄ την αρχή» το θέατρο Μον Ρεπό!

Μον Ρεπό
17 Αυγούστου 2021 / 13:04
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Καταρρέει η πρόσφατα ανακαινισμένη κατασκευή - Από σύμπτωση δεν συνέβη ατύχημα - Το ΔΗΠΕΘΕ προτίθεται να αναλάβει το κόστος για την κατασκευή νέου θεάτρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Όνειρο θερινής νυκτός» κατέληξε και η φετινή περίοδος για τις παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο του Μον Ρεπό Ρένα Βλαχοπούλου.

Η προηγούμενη ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας ανέφερε ότι οι παραστάσεις θα ακυρωθούν έως 13 Αυγούστου, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής των φθορών που παρατηρήθηκαν.

Ξηλώθηκε το κάγκελο

Όπως αποδεικνύεται χάνεται οριστικά και αυτή η θερινή περίοδος, αφού τα προβλήματα της κατασκευής ήταν πολύ σοβαρότερα από ό,τι φαινόταν. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα που ήταν κλειστό το θέατρο, συνέβη ακόμα μια ζημιά, και μάλιστα σοβαρή: Ξηλώθηκε μέρος του πίσω κάγκελου της ανώτερης κερκίδας. «Ευτυχώς που ήταν κλειστό το θέατρο και δεν σκοτώθηκε άνθρωπος! Από τη μια μεριά καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για ψυχαγωγία και πόσο μας έχουν λείψει αυτές οι παραστάσεις. Από την άλλη μεριά, τίποτα δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε στην "Ε" η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Παναγιώτα Τζάνε.

«Ουσιαστικά αυτό που κατέγραψε στο πόρισμά της η Πολεοδομία, είναι ότι υπήρχε αστοχία υλικών αλλά και αστοχία σύνδεσης. Η ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, μόλις το 2017, είχε γίνει επάνω στον ήδη υπάρχοντα σκελετό που κατασκευάστηκε αρχικά το θέατρο το 2000 επι δημαρχίας Σαρλή. Είναι εύκολα αντιληπτό ακόμα και από μη ειδικούς, ότι μετά από τόσα χρόνια, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του» σημείωσε. 

«Δυστυχώς ο εργολάβος δεν έχει πλέον καμία νομική ευθύνη, εφόσον κανένας δεν έλεγξε το έργο και η παραλαβή έγινε αυτοδίκαια, μετά την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος. Δεν είχε γίνει καν άρση του Πρωτοκόλλου Επικινδύνου Κατασκευής», συμπλήρωσε η ίδια.

Τώρα το ΔΗΠΕΘΕ προσανατολίζεται προς την κατεδάφιση του σημερινού και την εξ αρχής δημιουργία νέας μεταλλικής γαλβανιζέ κατασκευής που θα είναι πιο ανθεκτική από την ξύλινη, ιδιαιτέρως λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής.  


Θέλουμε το επόμενο καλοκαίρι να το έχουμε

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, το καινούργιο θέατρο θα είναι μεγαλύτερο, 1000 θέσεων και όχι 600 που είναι το σημερινό, έτσι ώστε να είναι και πιο ελκυστικό για μεγάλους θιάσους και περισσότερες παραστάσεις. «Έχουμε ήδη αποστείλει έγγραφο στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, με το  ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας να ζητά να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της νέας κατασκευής, που εκτιμάμε ότι θα είναι περίπου 80.000 ευρώ. Το επόμενο καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ θα έχει το υπαίθριο θέατρο στο Μον Ρεπό».

Πεταμένα λεφτά

Το θέατρο είχε ανακαινισθεί το 2017 και το έργο αφορούσε εργασίες συνολικής αντιμετώπισης της κατάστασης με πλήρη αποκατάσταση του θεάτρου. Είχε κοστίσει κάτι παραπάνω από 50.000. «Πεταμένα λεφτά δυστυχώς, ανευθυνότητα να εκτίθεται κόσμος σε κίνδυνο. Επιπλέον, το ΔΗΠΕΘΕ χάνει την αξιοπιστία του και πλέον θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες για να την αποκαταστήσουμε » λέει η κ. Τζάννε. 

Οι υπόλοιπες παραστάσεις

Τα αθηναϊκά σχήματα ακύρωσαν τη συμμετοχή τους γιατί δεν δέχθηκαν να παίξουν στο Δημοτικό Θέατρο που είναι κλειστό και θα υπήρχαν οι περιορισμοί του Covid για τους εμβολιασμένους. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θα υποστηρίξει όλες τις τοπικές παραστάσεις (χορωδίες κ.λπ) με ευθύνη του. Θα γίνονται είτε στο Μποσκέτο, είτε στον Κήπο του Λαού ή στο Περιστύλιο των Ανακτόρων. 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.