Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι συναυλίες των Φιλαρμονικών της πόλης για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ
13 Αυγούστου 2021 / 09:31

Όπως και πέρυσι, επελέγησαν άλλοι χώροι και όχι το πάλκο της Άνω Πλατείας όπως ήταν καθιερωμένο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ περιορισμός υπήρξε και στον αριθμό των θεατών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει η πανδημία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι καθιερωμένες θερινές συναυλίες των τριών Φιλαρμονικών της πόλης της Κέρκυρας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων εις ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος για την λύση της πολιορκίας του νησιού από τους Οθωμανούς το 1716.

Ως εκ τούτου, όπως και πέρυσι, επελέγησαν άλλοι χώροι και όχι το πάλκο της Άνω Πλατείας όπως ήταν καθιερωμένο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ περιορισμός υπήρξε και στον αριθμό των θεατών προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η αρχή έγινε την Τρίτη 10 Αυγούστου με το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας», στην πλατεία του παλαιού Ψυχιατρείου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου.



Ως είθισται, η συναυλία ξεκίνησε με το Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος του Αρίστου Μοναστηριώτη, για να ακολουθήσουν κατά σειρά η μεταγραφή για μπάντα του Andante από το Κονσέρτο για πιάνο Αρ.21 (Κ.467) του Wolfgang Amadeus Mozart, η επιλογή Classical Gold, το Tango του Isaac Albeniz (με soloist στο alto σαξόφωνο τον Γιώργο Ρέγγη), καθώς και η σουίτα L’ Arlesienne του Georges Bizet. To β΄ μέρος περιλάμβανε τα έργα Cantabile for Winds του Rob Ares, Canta Napule σε προσαρμογή Lorenzo Bocci, το Hallelujah του Leonard Cohen, το Giu La Testa του Ennio Morricone, το Libertango του Astor Piazzolla, το Amarcord του Nino Rota και, τέλος, το Transit of Venus του John Philip Sousa.




Πολλά από τα έργα αυτά (ή οι συγκεκριμένες εκδοχές τους) παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου τη σκυτάλη πήρε η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας («Παλαιά»), με τη συναυλία της να λαμβάνει χώρα στο Παλαιό Φρούριο.



Το πρόγραμμα άνοιξε με το εμβατήριο Army of the Nile του Kenneth Alford, για να ακολουθήσουν επιλογές έργων του Giuseppe Verdi και του Μάνου Χατζιδάκι και, ενδιαμέσως, το Σπιανάδα του Σπύρου Μάζη, σε πρώτη εκτέλεση. Ακολούθησαν κατά σειρά το Russian Spectacular του Frede Gines (ψευδώνυμο του Andre Waingnein), η ουβερτούρα Νέοι Ορίζοντες του Σπύρου Προσωπάρη, το Hi-Lo του Scott Richards (με soloists τους Τόνια Τόμπρου στο piccolo φλάουτο και Σπύρο Γρίμμα στη τούμπα), το Who’s that masked man του Jay Bocook, το Andalusia του Salvatore Schembari, το Ανεβαίνοντας στο καμπαναριό του Αγίου του Σπύρου Κατσούρη (επίσης σε πρώτη εκτέλεση) και, τέλος, το εμβατήριο Ιόνιοι Νήσοι του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, ο οποίος και διεύθυνε τη συναυλία.




Το τριήμερο των εορταστικών αυτών συναυλιών έκλεισε με το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», στο περιστύλιο των παλαιών ανακτόρων, την Πέμπτη 12 Αυγούστου.



H συναυλία, την οποία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης, ξεκίνησε με το Συμφωνία Αρ.4 του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, ενώ ακολούθησαν το Le dernier jour de Missolonghi του Ferdinand Herold, το English Folk Song Suite του Ralph Yaughan Williams, το Folk Dances του Dmitri Shostakovich, το Puszta του Jan Van der Roost και το Fantasia on British Sea Songs του Henry J. Wood.




Στη συνέχεια, δεν θα μπορούσε να λείπει η καθιερωμένη Αλλαγή Φρουράς (με soloist τη τρομπετίστα Ελισσάβετ Χειμαριού) του Otto Neske. Ακούστηκαν επίσης μια επιλογή γνωστών κινηματογραφικών μελωδιών του Μίμη Πλέσσα, καθώς και τα έργα Βραχυδρομία και Passo doppio “Del Maestro” του Αντώνιου Λιμπεράλλη. Ξεχωριστό ήταν το φινάλε της συναυλίας, με το εμβατήριο Μεσόγειος του επίτιμου αρχιμουσικού Νίκου Φαρούγγιας, υπό τη διεύθυνση του ιδίου.