Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Δέσμευση
03 Αυγούστου 2021 / 14:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ανεξαρτήτου ποσού οφειλής προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει προχωρήσει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Οι δεσμεύσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούν έως σήμερα σε 70-100 περιπτώσεις, ενώ τα χρέη προς το Δήμο εκτιμάται ότι αγγίζουν μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός οι οφειλές είναι όλων των ειδών, είτε πρόκειται για κλήσεις του ΚΟΚ, είτε τραπεζοκαθίσματα ή ενοίκια. Ωστόσο όπως διευκρινίζει εφόσον διαπιστωθεί το ύψος της οφειλής και αποδεσμευτεί το ποσό που αναλογεί, γίνεται άμεσα η αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών είναι το ύστατο βήμα, καθότι προηγουμένως οι οφειλέτες έχουν ενημερωθεί αρμοδίως αρχικά με μια ταχυδρομική επιστολή, ενώ εν συνεχεία ο Δήμος προβαίνει σε δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας και εφόσον κι αυτό το μέτρο δεν αποδώσει παρά και την εκ νέου ενημέρωση προχωρά στη δέσμευση των λογαριασμών.

«Η Οικονομική Υπηρεσία ως οφείλει και προβλέπεται από το νόμο πρέπει κατά καιρούς να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ούτως ώστε οι οφειλέτες να καταβάλουν στον Δήμο τις οφειλές τους. Εφόσον προηγηθεί μια διαδικασία που οι δημότες δεν ανταποκριθούν τότε μπαίνουμε στην διαδικασία κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών Είναι κάτι το οποίο ούτε οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας επιθυμούν αλλά ούτε και εμείς οι αιρετοί», δήλωσε ο ίδιος.

Δυνατότητα ρυθμίσεων

Όπως διευκρίνισε ο κ.Παντελιός υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με 24 μηνη ρύθμιση, ενώ για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 15 Φεβρουαρίου 2020 έως 30-06-2021, δηλαδή μέσα στην περίοδο της πανδημίας παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 100 δόσεις.
«Παρακαλώ πολύ όσους οφείλουν να έρθουν στα γραφεία του δήμου στο Μαράσλειο ή να επισκεφθούν τις δημοτικές ενότητες για να ενημερωθούν και να τακτοποιήσουν τι οφειλές τους για να μην βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών», διευκρίνισε ο κ.Παντελιός.

Ενοίκια

Όσον αφορά τα ενοίκια που αφορούν σε μισθώσεις δημοτικών κτιρίων διευκρίνισε ότι κατηγοριοποιούνται σε δυο ομάδες και η διαχείριση των περιπτώσεων αυτών εξαρτώνται αν μισθώθηκαν σε εποχή covid  ή νωρίτερα  και αν βρίσκονται τα μισθωτήρια σε ισχύ ή όχι. Ειδικότερα για τα μισθωτήρια που είναι σε ισχύ, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται χρήση όλων των νόμων που αφορούν τον Covid,  δηλαδή είτε την έκπτωση του 40% είτε του 100% αν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε περιπτώσεις που έχει λήξει το μισθωτήριο, δημιουργείται εμπλοκή και αναμένεται διευκρινιστική απάντηση από το Υπουργείο.

«Υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, δηλαδή αν ο Δήμος θα μπορούσε να τους δώσει το 100% αν πρόκειται για χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος ή το 40% αν είναι κάτι άλλο .Αρχικά δεν μας δίνονταν αυτή η δυνατότητα. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ έβγαλε κάποιες οδηγίες, όμως δεν έχει προκύψει εγκύκλιος ή νόμος και γι’αυτό έχουμε κάνει κι εμείς ερώτημα και προς το Υπουργείο εάν έχουμε δηλαδή δικαίωμα και σε αυτούς που έχει λήξει το μισθωτήριο να κάνουμε την έκπτωση του ενοικίου. Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει για όλους να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση, αναμένουμε ωστόσο εγγράφως την άποψη του Υπουργείου. Αν κάποιος πάντως έχει οφειλές από την περίοδο covid κι έχει λήξει το μισθωτήριό του, όπως με ενημέρωσε η Υπηρεσία, δεν προβαίνουμε σε κάποια ενέργεια», σχολίασε ο κ.Παντελιός.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.