Δ. Μπάστας – Θ. Καραΐσκος: Λίγο πριν το «κόκκινο» η Ζάκυνθος. Γίνονται σοβαροί έλεγχοι στις πύλες εισόδου;

Δ. Μπάστας – Θ. Καραΐσκος: Λίγο πριν το «κόκκινο» η Ζάκυνθος. Γίνονται σοβαροί έλεγχοι στις πύλες εισόδου;

Ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων Ζακύνθου της ΑΝΑΣΑ Ιονίων Νήσων:

02
Aυγούστου / 2021

Η ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων Ζακύνθου της ΑΝΑΣΑ Ιονίων Νήσων:

Και ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ήδη από τις 22/7 εμφανίζει στο "κόκκινο" και τα ΙΟΝΙΑ Νησιά, μόλις τώρα ο βουλευτής Ζακύνθου και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Στασινόπουλος, ανακάλυψαν ότι υπάρχει θέμα στις πύλες εισόδου της Ζακύνθου!

Έτσι ο Βουλευτής Ζακύνθου μόλις τώρα είδε ότι : "Δεν γίνονται οι έλεγχοι όπως πρέπει στις πύλες στα λιμάνια… Δεν γίνονται έλεγχοι στα πλοιάρια για κορονοπάρτι...". Ο δε κ. Στασινόπουλος μόλις τώρα είδε ότι "....τα περισσότερα κρούσματα είναι από τουρίστες που ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα..." και ότι οι "…οι λιμενικοί στις πύλες είναι ελάχιστοι...". Όσο για το αεροδρόμιο, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ισχυρίζεται ότι "…όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό, ανεξάρτητα εμβολιασμού, γίνεται σε όλους rapid test..." Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τους Ρώσους τουρίστες, ενώ στους υπόλοιπους τουρίστες γίνονται δειγματοληπτικά, και ο κ. Στασινόπουλος όφειλε να το γνωρίζει. Δεν μας γνωστοποιεί βέβαια από πού άντλησε το στοιχείο ότι επιβάλλεται rapid test σε όλους (!), διότι από πέρσι ήδη, δεν έδινε κανένα στοιχείο για το πόσα είναι τα test στο Αεροδρόμιο, επικαλούμενος τον ΕΟΔΥ.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά το γνωστό από πέρσι ερώτημα: Υπάρχει κάποια αρμόδια Αρχή (βλ. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) που να ελέγχει αν και ΠΟΣΑ δειγματοληπτικά test γίνονται πχ στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου; Και κατ' επέκταση και στα υπόλοιπα αεροδρόμια των Ιονίων Νήσων; Η Περιφέρεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες της είναι παρούσα;

Θυμίζουμε ότι πέρσι τον Σεπτέμβρη είχε "κοκκινίσει" η Ζάκυνθος. Αιτία το ότι μετά τις 25 Αυγούστου εμφανίστηκαν στα αεροδρόμια της Βρετανίας 47 -ανέλεγκτα- κρούσματα προερχόμενα από τη Ζάκυνθο.

Επιπλέον φέτος έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο της μετάλλαξης Δ. Αλλά αν ο Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου λένε πλέον ότι δεν γίνονται οι έλεγχοι όπως πρέπει στις πύλες των λιμανιών, τι πρέπει να κάνουν οι απλοί πολίτες της Ζακύνθου και ποιόν να εμπιστευθούν; Τι μπορούν να κάνουν πέρα από τα μέτρα αυτοπροστασίας;

Θα πρέπει να γίνει ουσιαστική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αποτελεσματικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες, και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν επαρκή ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά. Είναι γνωστές οι λυπηρές εικόνες της Πάρου, με 18άχρονους να παραμένουν 16 ώρες σε υπαίθριο πάρκινγκ γιατί το ένα και μοναδικό ξενοδοχείο καραντίνας ήταν ανεπαρκές. Στη Ζάκυνθο επίσης υπάρχει μόνο ένα και... τώρα ψάχνουν για 2ο.

Να επισημανθεί επίσης ότι οι εμβολιασμοί έχουν "κάτσει": Π.χ. στη Ζάκυνθο μόλις 21.073 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (σχεδόν 50% του πληθυσμού). Και όλα αυτά ενώ οι επιστήμονες λένε ότι για τη μετάλλαξη Δ πρέπει οι εμβολιασμένοι να είναι πάνω από 80%. Θυμίζουμε επίσης ότι η Κυβέρνηση (κ. Θεμιστοκλέους ) έλεγε ότι τον Ιούλιο θα είναι πλήρως εμβολιασμένο το 70%. Δυστυχώς οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα σήμερα είναι μόλις 4.993.000, δηλ. κάτω και από το 50% του πληθυσμού.
για την ΑΝΑΣΑ:
Διονύσης Μπάστας – Θανάσης Καραΐσκος
Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ζακύνθου