Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων

ΣΥΡΙΖΑ
02 Αυγούστου 2021 / 09:07

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με το Παράρτημα Κέρκυρας της ΟΤΟΕ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Την Παρασκευή 30/7, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου,  έκλεισε οριστικά το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Σολάρι, μέσα στο 2020 είχε κλείσει το υποκατάστημα στη Λευκίμμη, ενώ διατηρήθηκε μετά από πολλές πιέσεις το Κατάστημα της Τράπεζας στους Παξούς, άγνωστο για πόσο διάστημα. Συγχρόνως έχει ληφθεί η απόφαση να κλείσει οριστικά το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος έως τις 31/12/2022.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε με το Παράρτημα Κέρκυρας της ΟΤΟΕ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας. Συζητήθηκε επίσης το γενικότερο θέμα της «αναδιάρθρωσης» του δικτύου των Τραπεζών.

Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα έχει καταρτίσει ένα πενταετές πρόγραμμα, με το οποίο έχει δεσμευτεί έναντι των μεγάλων μετόχων (κυρίως funds και θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού) για ελαχιστοποίηση των οργανικών και ανελαστικών εξόδων. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος προχωρά χωρίς καμία αναστολή σε δραστική μείωση του προσωπικού και των Καταστημάτων με φανερές ήδη τις επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτό όμως είναι η μία μόνο όψη του προβλήματος. Με το κλείσιμο των καταστημάτων αναγκάζει σε αποχώρηση σχεδόν το σύνολο του προσωπικού που εργαζόταν σε αυτά, χρυσώνοντας το χάπι με το δέλεαρ της "εθελούσιας εξόδου" και της "αποζημίωσης" που τη συνοδεύει. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, οδηγούνται στην ανεργία και σε ένα αβέβαιο μέλλον με μια απόφαση που δεν αποτελεί δική τους επιλογή. Η μόνη τους εναλλακτική είναι να ξεσπιτωθούν και να μετακομίσουν οπουδήποτε στην Ελλάδα. Η βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο.  Τελικά από τους 5 εργαζόμενους, οι 3 υπέκυψαν στις οργανωμένες πιέσεις και ήδη υπέγραψαν την αποχώρησή τους.

Ας αναλογιστούμε  ότι ακόμα και αυτά τα προγράμματα στήριξης  των επιχειρήσεων μέσα στην οικονομική κρίση και στην πανδημία θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση στους ελεύθερους επαγγελματίες/δικαιούχους της ενίσχυσης τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αναρωτιόμαστε αυτός ο όρος δεν ισχύει για τις τράπεζες της ανακεφαλαιοποίησης των 65 δις ευρώ από τον ιδρώτα  των εργαζομένων και του ελληνικού λαού; Ή αυτές δικαιούνται μόνο δωράκια σαν αυτό που τους κάνει η κυβέρνηση μέσα από την νομοθέτηση του νέου «πτωχευτικού κώδικα»;
Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζα της Ελλάδος

Ενταγμένο σε σχέδιο συρρίκνωσης, το Κατάστημα της τράπεζας στην Κέρκυρα, μετατρέπεται το 2010  σε θυρίδα. Στη συνέχεια, με συνταξιοδοτήσεις και χωρίς νέες προσλήψεις και ανανέωση του προσωπικού, οδηγείται στο κλείσιμό του, το οποίο προγραμματίζεται για το τέλος του 2022. Μέχρι τότε θα έχουν απομείνει μόνο 2 εργαζόμενοι στο κατάστημα, τους οποίους ενημέρωσαν ότι θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη (ένας εξ αυτών ΑΜΕΑ).

Αντί λοιπόν να φροντίσει η Τράπεζα για την ανανέωση του προσωπικού και την στελέχωση του Κατ/τος, το οδηγεί στο κλείσιμο, ενώ θα μπορούσε -στη χειρότερη των περιπτώσεων- να το μετατρέψει σε "πρακτορείο" το οποίο μπορεί να λειτουργεί μέσα στη ΔΟΥ, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις (πχ Άρτα)

Αντίθετα, με τον πιο ανάλγητο τρόπο και χωρίς να λάβει υπόψη το εύρος των εργασιών που εκτελεί για όλα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σχεδιάζει το κλείσιμό του κι ας είναι η Κέρκυρα η έδρα μία από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, με αυξημένο όγκο εργασιών (και λόγω τουρισμού) και το νησί στο οποίο λειτούργησε το πρώτο κατάστημα Τράπεζας πριν καν την Ένωση με την Ελλάδα.

Μπορεί η ψηφιακή εποχή να είναι πια στη ζωή μας, πολλές εργασίες τραπεζικές να γίνονται ηλεκτρονικά. όμως αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από μας να λάβουμε πρόνοια για τους εργαζόμενους, τη ζωή και την καθημερινότητά τους, την προστασία τους από την βαρβαρότητα αυτής της νέας κατάστασης, την απορρόφησή τους δηλαδή σε κάποιο από τα υπόλοιπα καταστήματα του νομού ή, στην περίπτωση της Τράπεζας της Ελλάδος, τη μετάταξή τους σε άλλη υπηρεσία, όπως προτείνει το Παράρτημα της ΟΤΟΕ.