Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αμέλειες στην πυροπροστασία του ΧΥΤΑ, έναν χρόνο μετά τις φωτιές!

ΧΥΤΑ
29 Ιουλίου 2021 / 15:54
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η αυτοψία της Πυροσβεστικής διαπίστωσε ανεπαρκή μέτρα προστασίας και βεβαίωσε πρόστιμο στον ΣΥΔΙΣΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ακόμα ένα πρόστιμο κλείνει το κεφάλαιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Κέρκυρας, ο οποίος «παραδίδει τα κλειδιά» στον νέο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. 

Μετά το πλήθος των ευρωπαϊκών αλλά και ελληνικών προστίμων για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ήρθε ακόμα ένα, αυτή τη φορά για πλημμελή πυροπροστασία.









Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διενήργησε αυτοψία κατόπιν αιτήματος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, καθώς μάλιστα υπάρχει και το κακό προηγούμενο των δύο πυρκαγιων του περασμένου καλοκαιριού.

Η παροιμία «όποιος έχει καεί με το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι», στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου προφανώς και δεν ισχύει, καθώς ακριβώς έναν χρόνο μετά, η Πυροσβεστική διαπίστωσε αρκετές αμέλειες που δυνητικά θα μπορούσαν ξανά να ποτίσουν με διοξίνες τον αέρα και το έδαφος. 

Στην περίπτωση δε του χώρου εκτός της περίφραξης, όπου εναποτίθενται χιλιάδες τόνοι δεματοποιημένων απορριμμάτων, δεν υπάρχει απολύτως κανένα μέτρο πυροπροστασίας. 

Συνοπτικά τα συμπεράσματα της αυτοψίας:   


- Το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο που καλύπτει την εγκατάσταση λειτούργησε πλημμελώς κατά τη διάρκεια δοκιμής του (μη απαιτούμενη πίεση ύδατος σε δύο πυροσβεστικές φωλιές)

- Το βιβλίου ελέγχου και συντήρησης μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας δεν είχε σφραγισθεί - υπογραφεί για το τρέχον έτος. 

- Έναντι της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ (εκτός της περίφραξης) υπάρχει χώρος προσωρινής τοποθέτησης εύφλεκτων υλικών (δέματα), πλησίον βλάστησης και άνευ μέτρων - μέσων πυροπροστασίας. 

Βεβαιώθηκε πράξη επιβολής προστίμου, η οποία παραδόθηκε στον Διευθυντή του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας Σπύρο Κορωνάκη. 

- Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση απαιτείται επίσης η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

Όπως επισημαίνει  το έγγραφο της Πυροσβεστικής «Οι έκτακτοι έλεγχοι που διενεργούνται από την Πυροσβεστική αφορούν αποκλειστικά και μόνον στα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που επιβάλλονται από τον νόμο.

Ο έλεγχος νομιμότητας των κτηρίων, η χρήση αυτών, οι χρήσεις γης, η άσκηση επιτρεπόμενης δραστηριότητας και η χορήγηση της άδειας λειτουργίας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκάστοτε Αρχής που είναι από τον νόμο υπεύθυνη.  

Η ευθύνη λήψης, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ανήκει στους ιδιοκτήτες των χώρων η οποίοι είναι πρώτοι υπεύθυνοι για την πυροπροστασία»
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.