Έκθεση του Γιώργου Σταματάκη στο Παλιό Δημοτικό & Παλιό Τελωνείο Λογγού

Έκθεση του Γιώργου Σταματάκη στο Παλιό Δημοτικό & Παλιό Τελωνείο Λογγού

Στόχος του καλλιτέχνη είναι – πέρα από την χάραξη κοινών δρόμων μεταξύ πολιτισμών - η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός: το μπλε είναι το χρώμα που μας κάνει να ονειρευόμαστε, το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας.

27
Ιουλίου / 2021

ΠΑΞΟΙ. Ποιο θα είναι το χρώμα της θάλασσας σε 100 χρόνια από σήμερα; Σ’ αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Γιώργος Σταματάκης, με την ατομική του έκθεση «Το χρώμα του φαινομένου» (The Color of Phenomenon), που φέρνει στους Παξούς μετά το Τόκιο και το Μουσείο Χοκουσάι, όπου τα έργα του έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό. Με αφορμή το ιαπωνικό indigo (Ai), κοινώς το λουλάκι, μας προσφέρει μια γλαφυρή εικόνα από το δυστοπικό μέλλον της ανθρωπότητας, ρίχνοντας παράλληλα γέφυρες στην ιαπωνική ιστορία και στον πιο διάσημο εκπρόσωπο της ιαπωνικής τέχνης στον δυτικό κόσμο.

Δημιουργεί μια εγκατάσταση, ένα φουτουριστικό περιβάλλον, όπου η Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. Με αφετηρία φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα Επτάνησα και κυρίως στους Παξούς, ο καλλιτέχνης μετέφερε την υποβρύχια αυτή γεωγραφία – τυπώνοντας τις φωτογραφίες – σε καθαρό λευκό μετάξι, το οποίο στη συνέχεια επιζωγράφισε με ιαπωνικό λουλάκι (indigo Ai). Στους Παξούς θα επιδιώξει να πειραματιστεί με νέα υφάσματα όπως το λινό.

Στόχος του καλλιτέχνη αλλά και δικός μας είναι – πέρα από την χάραξη κοινών δρόμων μεταξύ πολιτισμών - η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός: το μπλε είναι το χρώμα που μας κάνει να ονειρευόμαστε, το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Παράλληλα όμως όσο σκουραίνει, προκαλεί φόβο, ανησυχία, μια αβεβαιότητα για το τι κρύβεται στο βάθος αλλά και στο μέλλον. Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται λοιπόν να αναλογιστούν πώς θα αλλάξει ο πλανήτης μας και πιο συγκεκριμένα το μπλε της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

«Απόηχος»

Επιχειρώντας να στρέψει το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού και στα έργα του Γιώργου Σταματάκη που αναπαριστούν τοπία καθώς και θέματα που πρόσφατα του παραγγέλθηκαν εμπνευσμένα από τους Παξούς η ΑΜΚΕ «Φίλοι των Παξών» και το Φεστιβάλ Παξών διοργανώνει παράλληλα την έκθεση «Απόηχος» με τοπιογραφίες του σε λάδι. Τα έργα αυτά ως επί το πλείστον μικρά σε μέγεθος θα εκτίθενται στο Παλιό Τελωνείο Λογγού .
Η έκθεση «Απόηχος» θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Τελωνείο του Λογγού
Η εγκατάσταση «Το Χρώμα του Φαινομένου» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πρώην Δημοτικού Σχολείου Λογγού.

Εγκαίνια: Τρίτη 27 Ιουλίου στις 8μμ.
Διάρκεια Εκθέσεων: 27 Ιουλίου έως 5 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 8μμ-11μμ καθημερινά
Είσοδος: Ελεύθερη
ΑΜΚΕ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ»

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ