Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συνέλευση για τον ΣΜΑ Νότιας Κέρκυρας

ΣΜΑ
23 Ιουλίου 2021 / 18:06
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη γενική αίσθηση ευφορίας στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας από την ανακοίνωση της απομάκρυνσης των δεμάτων από τον πρώην ΧΥΤΥ Λευκίμμης, έχει διαδεχθεί νέος «πονοκέφαλος»

για τη χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται τελικά στην Πάλαιρο.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τη δημοτική αρχή δια στόματος του αντιδημάρχου Νίκου Κουρτέση ήταν τα Μεσοράχια, ο ίδιος χώρος δηλαδή, ως σημείο που πληροί τις προϋποθέσεις. Κατά καιρούς έχουν εξεταστεί και άλλα σημεία αλλά οι αντιδράσεις δεν λείπουν.

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε σωστά τους κατοίκους, θεωρώ πως υπάρχει μια σύγχυση και μια παραπληροφόρηση ως προς τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης. Υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη ότι ο χώρος θα είναι χωματερή, αντιθέτως - στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος» τονίζει στην «Ε» ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης.

Η διαφωνία

Η πρόταση που διατυπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για τα Μεσοράχια έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση της παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία για τον Νότο με επικεφαλής τον Νίκο Γκούση. 

«Δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία, καμία οικονομοτεχνική μελέτη, ούτε καν προσχέδιο, αν και το έχουμε ζητήσει εδώ και ένα χρόνο. Είμαστε αντίθετοι ως προς τη διαδικασία, δεν γίνεται η δημοτική αρχή να αποφασίζει ετσιθελικά. Να έχουμε μια μελέτη στα χέρια μας και τότε συζητάμε. Αν ο Δήμαρχος επιμείνει σε χωροθέτηση χωρίς να έχει γίνει  μελέτη, τότε θα μας βρει απέναντί του» εξηγεί ο Νίκος Γκούσης στην «Ε».

Λαϊκή συνέλευση

Η δημοτική αρχή προγραμματίζει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να πραγματοποιήσει Λαϊκή Συνέλευση στη Λευκίμμη και δεν είναι απίθανο να γίνουν κι άλλες – όσες χρειαστούν. Ομιλητής στις συνελεύσεις θα είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, που θα παρουσιάσει εμπεριστατωμένα τη χρήση και τη λειτουργία των ΣΜΑ.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα πράγματα με κομματικά κριτήρια που δαιμονοποιούν καταστάσεις. Αν λοιπόν κάποιοι δεν πιστεύουν εμένα, οφείλω να παρέχω την καλύτερη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση και μάλιστα από καθηγητές που δεν ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο» επισημαίνει ο κ. Λέσσης.

«Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος στα Μεσοράχια ήταν μόνον μια πρόταση της δημοτικής αρχής, αλλά είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε άλλη τεκμηριωμένη πρόταση. Δεν φοβάμαι τον διάλογο»
προσθέτει ο Δήμαρχος.        


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.