Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πανδημία φέρνει στην Κέρκυρα πιο «ελεύθερους» τουρίστες

Τουρισμός
14 Ιουλίου 2021 / 14:47
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

70%-80% των αφίξεων εξωτερικού αφορούν εταιρείες χαμηλού κόστους με ιδιαίτερα καλές πληρότητες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια νέα τάση στην τουριστική αγορά της Κέρκυρας έχει δημιουργήσει η πανδημία, καθώς ενώ μέχρι πρότινος τα οργανωμένα πακέτα διακοπών γίνονταν ανάρπαστα ,κυρίως από τους Βρετανούς τουρίστες, τώρα όλο και περισσότεροι επισκέπτες καταφθάνουν στο νησί με low cost εταιρείες για να περάσουν τις διακοπές τους ως μεμονωμένοι επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρη Ρούσσο το 70%-80% των αφίξεων εξωτερικού αφορούν εταιρείες χαμηλού κόστους με ιδιαίτερα καλές πληρότητες που φτάνουν ακόμη και το 80%. «Αυτή τη στιγμή μεγάλο ποσοστό των πτήσεων αφορά σε low cost εταιρείες που επιλέγονται από πολλούς για τις διακοπές τους. Επειδή η Βρετανία που αποτελεί και την πλειοψηφία της τουριστικής αγοράς απουσιάζει, φαίνονται πιο πολλοί οι ελεύθεροι επιβάτες που έρχονται με φθηνές αεροπορικές εταιρείες και διακινούνται στην πόλη», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αυξημένη κίνηση στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Την ίδια ώρα αυξημένη κίνηση καταγράφεται και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που επιλέγονται από πολλούς ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον κορονοϊό.
«Από αρχές Ιουνίου έχουμε αυξημένη κίνηση και είμαστε πλήρεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον και για τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Χάινε, διαχειριστής καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ευθύνη του οποίου είναι 147 «πόρτες».

Όπως τονίζει, σε σχέση με πέρσι υπάρχει αύξηση της κίνησης κατά 35%, διαψεύδοντας τις προκρατήσεις του χειμώνα που κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Σε μεγάλο βαθμό οι επισκέπτες θα διάλεγαν ούτως ή άλλως την επιλογή του Airbnb αλλά έχουμε και πολλούς πελάτες που για ψυχολογικούς, κυρίως λόγους, ακολουθούν την επιλογή αυτή για να είναι πιο απομονωμένοι και να αισθάνονται ασφαλείς σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που θα είναι μόνοι τους», τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι κατά μέσο όρο η διαμονή σε κάθε κατάλυμα κυμαίνεται από 4-7 ημέρες, καθώς πολλοί επιλέγουν να διαμείνουν σε περισσότερα από ένα και σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.
Όσον αφορά το κόστος διανυκτέρευσης διαμορφώνεται από 100 – 1.000 ευρώ την βραδιά ανάλογα και με τις παροχές κάθε καταλύματος.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός, ερωτήματα δημιουργούνται ως προς την διενέργεια ελέγχων και υποβoλής σε τεστ στους επισκέπτες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Προσφέρουμε συνθήκες ασφάλειας για τους επισκέπτες μας, καθώς κάθε ενοικιαζόμενο έχει ξεχωριστή είσοδο και μπαλκόνι και δεν έρχεται σε επαφή με άλλους, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια», παρατήρησε ο ίδιος. Επισήμανε δε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση λειτουργεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ζητώντας να εφαρμοστούν κι εδώ οι ίδιοι όροι λειτουργίας με τα ενοικιαζόμενα καταλύματα που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Ανάρπαστα τα ενοικιαζόμενα ΙΧ

Η τάση πάντως που έχει διαμορφωθεί με τους μεμονωμένους τουρίστες έχει εμφανή παρουσία και στις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, καθώς έχουν γίνει ανάρπαστα από την εν λόγω κατηγορία επισκεπτών που επιθυμούν να περιηγηθούν στο νησί. Η μεγάλη ζήτηση βέβαια που υπάρχει σχετίζεται και με την περιορισμένη διαθεσιμότητα, καθώς πολλές εταιρείες είτε δεν ανανέωσαν τον στόλο τους λόγω της πανδημίας, είτε προχώρησαν σε πωλήσεις ΙΧ ένεκεν της ανάγκης για ρευστότητα.
«Υπάρχει μείωση στον αριθμό των ενοικιαζομένων ΙΧ και η χαμηλή διαθεσιμότητα δημιουργεί μεγάλη ζήτηση», αναφέρει ο Δημήτρης Μούτσος, ιδρυτής της Corfu SunSpots Tourist Enterprises, προσθέτοντας ότι η ενοικίαση μικρού ΙΧ διαμορφώνεται στα 40 ευρώ την ημέρα.

Εστίαση

Κι ενώ ο κλάδος των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων πατάει «γκάζι» η εικόνα στην εστίαση κινείται με διαφορετικές ταχύτητες. «Αυτή την στιγμή διακινούνται πιο πολύ στην πόλη μεμονωμένοι τουρίστες. Ωστόσο η εστίαση δεν έχει το ίδιο όφελος με τα ενοικιαζόμενα ΙΧ που πάνε πολύ καλά, γιατί ενώ επιλέγουν να περιηγηθούν παντού στο νησί με τα αυτοκίνητα, μαγειρεύουν μέσα στα σπίτια που ενοικιάζουν», αναφέρει το μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Εστιατόρων Ελλάδας (ΠΟΕΣΕ) Βασίλης Βασιλάκης.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.