Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιπολικά στον Ερημίτη - μηνύσεις για εργασίες στον υδροβιότοπο (video)

Ερημίτης
07 Ιουλίου 2021 / 11:35
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Συναγερμός» έχει σημάνει και πάλι στο κίνημα προστασίας του Ερημίτη, με τις εργασίες αποψίλωσης που γίνονται αυτές τις μέρες πάνω από τον υδροβιότοπο της Βρωμόλιμνης.

Μιλώντας στην "Ε",  ο πρόεδρος του "Ερημίτη Πλου" Δημήτρης Φατήρας, αναφέρει ότι οι εργασίες γίνονται επάνω στην λεκάνη απορροής των όμβριων υδάτων στη Βρωμόλιμνη. Όπως τονίζει, εάν αποκοπεί η απορροή των υδάτων, η λίμνη θα τροφοδοτείται πλέον μόνο με αλμυρό νερό απονεκρώνοντας μέρος του υδροβιοτόπου.
«Η Βρωμόλιμνη προστατεύεται με το Προεδρικό Διάταγμα 229/2012 για την προστασία και διατήρηση μικρών νησιώτικων υγροτόπων στο οποίο αναφέρεται το άρθρο 20 του νόμου 3937/2011. Στο συγκεκριμένο ΠΔ αναφέρονται ονομαστικά και οι τρεις λίμνες της περιοχής» υπογραμμίζει ο Σύλλογος. 

Οι εξελίξεις

Το πρωί της Τρίτης, μέλη του Συλλόγου προχώρησαν σε καταγγελία και κάλεσαν  την Αστυνομία. Από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας αναφέρεται ότι κατά την άφιξη του περιπολικού στο χώρο, δεν διαπιστώθηκε να γίνονται εργασίες χωρίς άδεια. «Οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αστυνομία που δεν τηρεί τις διαδικασίες για την προστασία των πολιτών» καταγγέλλει ο Σύλλογος.

«Το περιπολικό δεν έφθασε χαμηλά έως τη λίμνη» εξηγεί ο κ. Φατήρας μιλώντας στην "Ε". «Οι αστυνομικοί είπαν ότι ο ένας δρόμος είναι κλειστός με αλυσίδα, ως ιδιωτικός χώρος, ενώ στον άλλο δρόμο δεν είχε πρόσβαση το όχημα».

Η συνέχεια δόθηκε στο Α.Τ Καρουσάδων, όπου κατατέθηκαν μηνύσεις, τόσο από τον Σύλλογο, όσο και από μηχανικό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βορειας Κέρκυρας, με εντολή Δημάρχου. 
«Σήμερα οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, καλέσαμε και πάλι την Αστυνομία» λέει ο Δημήτρης Φατήρας.

Τι απαντά ο εκπρόσωπος της NCH

«Τα μηχανήματα αυτές τις μέρες κάνουν διάνοιξη του δρόμου που θα οδηγεί στη μαρίνα. Όλες οι εργασίες εδώ και τρεις μήνες, γίνονται με την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας και προβλέπονται σαφώς από τη σχετική Υπουργική Απόφαση» απαντά από την μεριά του, ο εκπρόσωπος της επενδύτριας εταιρείας Θεόδωρος Παγκράτης.

Ερωτηθείς από την "Ε" για το ζήτημα του υδροβιότοπου, ο κ. Παγκράτης τονίζει ότι όλα τα ζητήματα έχουν διευθετηθεί με την εγκεκριμένη Περιβαλλοντική Μελέτη, που έχει συνταχθεί από μηχανικούς και τοπογράφους. «Εχουμε δικαιωθεί και από το ΣτΕ. Δεν υπάρχει καμία παρανομία» προσθέτει κατηγορηματικά.    

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα 18 περιβαλλοντικές οργανώσεις από 11 χώρες της Μεσογείου υπέγραψαν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας την προστασία του υδροβιότοπου.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.