Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκτακτη ανακοίνωση Χαρδαλιά: Μόνο καθήμενοι στα μπαρ

Νίκος Χαρδαλιάς
06 Ιουλίου 2021 / 19:37

ΑΘΗΝΑ. Έκτακτες ανακοινώσεις έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε από την ΕΟΔΥ.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως τα μαγαζιά εστίασης θα δουλεύουν από την Πέμπτη μόνο με καθήμενους, ενώ τα πρόστιμα θα είναι πλέον και αναδρομικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

"Παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα προκαλούν εγρήγορση. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η επικρατούσα. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Από τη περασμένη Δευτέρα βλέπουμε τριπλασιασμό κρουσμάτων. Η ιχνηλάτηση δείχνει πως τα κρούσματα είναι σε πολύ νεαρές ηλικίες και έχουν να κάνουν με τους χώρους διασκέδασης. Η αύξηση αυτή για την ώρα δε συνδέεται με αύξηση νοσηλειών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο μ.ο. ηλικίας κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφησαν εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους διασκέδασης. Στο νότιο τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων είναι 16-24 ετών. Όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο η μετάλλαξη Δέλτα αφορά άμεσα την υγεία τους. Ακόμη το 99% των βαριών περιστατικών είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι.

Το μήνυμα είναι τριπλό. Εμβολιαστείτε άμεσα. Οι νεότεροι να αποφύγετε τις επαφές με τους γονείς σας, εμβολιαστείτε και κάντε συχνά τεστ. Όλοι οι νέοι και οι εργαζόμενοι δημοσίου είναι δικαιούχοι μέχρι τις 10 Ιουλίου δωρεάν σελφ τεστ. Η τακτική διάγνωση είναι πολύ σημαντική πρωτίστως εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες του υπ. Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα κυρώνονται πρόστιμα αμέσως, με λουκέτο από την επόμενη μέρα. Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για επτά  ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι στα 10.000 ευρώ και στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια

Οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και εκ των υστέρων και βάσει αξιολόγησης με υλικό από τα social media.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι νέοι θέλουν να διασκεδάσουν. Κάνω έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν άμεσα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τακτικά τεστ, προστατεύουμε τους μεγαλύτερούς μας".