Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών την Παρασκευή 2 Ιουλίου για την κατευθυνόμενη κρουαζιέρα (video)

κρουαζιέρα
25 Ιουνίου 2021 / 14:11
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Απώλεια 70% στα έσοδα των επιχειρήσεων προκαλεί το πρωτόκολλο «bubble» που έχουν επιβάλλει οι εταιρείες κρουαζιέρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο «πόδι» βρίσκονται οι φορείς επιχειρηματικότητας της Κέρκυρας διαμαρτυρόμενοι για την κατευθυνόμενη κρουαζιέρα σύμφωνα με το πρωτόκολλο «bubble» που έχουν επιβάλει οι εταιρείες για τους επιβάτες τους, προχωρώντας την Παρασκευή 2 Ιουλίου σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητήριου, οι φορείς επιχειρηματικότητας της Κέρκυρας, κατήγγειλαν τον οικονομικό «στραγγαλισμό» και αφανισμό των καταστημάτων τους αλλά και όλων των εμπλεκομένων κλάδων με την κρουαζιέρα, υψώνοντας «κραυγή αγωνίας» για τις σοβαρότατες συνέπειες που δημιουργεί το πρωτόκολλο «bubble». Σύμφωνα με αυτό οι τουρίστες δεν περιηγούνται ελεύθερα στο κέντρο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας αλλά οδηγούνται κατευθυνόμενα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και καταστήματα δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και άδικη μεταχείριση μεταξύ τους.

Όπως τόνισαν η απώλεια των εσόδων από την έναρξη της κρουαζιέρας έως σήμερα αγγίζει το 70%, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα να «ψυχορραγούν» οικονομικά προμηνύοντας έναν δύσκολο χειμώνα. Σημειώνεται ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ, ενώ το 60% της τουριστικής κίνησης στην πόλη της Κέρκυρας προέρχεται από τους επιβάτες της κρουαζιέρας!





Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Οι φορείς επιχειρηματικότητας καλούν όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους με την κρουαζιέρα να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 9 π.μ. στην πύλη εισόδου Σένγκεν του λιμανιού, ενώ βρίσκονται σε συνεννοήσεις και με άλλους προορισμούς της κρουαζιέρας όπως είναι το Κατάκολο, ο Πειραιάς, το Ηράκλειο και η Σαντορίνη για ταυτόχρονη κινητοποίηση εκείνη την ημέρα. Σημειώνεται ότι στην Κέρκυρα την ημέρα της διαμαρτυρίας δεν θα υπάρχει προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επιβατών.

Δυναμικότερες κινητοποιήσεις αν….

Όπως προειδοποίησαν αναμένονται νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία δεν λάβει άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας δίχως το πρωτόκολλο “bubble” και την ουσιαστική στήριξη των πληττόμενων κλάδων. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, την ώρα που η Κέρκυρα, ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε με κανέναν τρόπο να μην υπάρχει ημερομηνία λήξης αυτού του πρωτοκόλλου και να περάσει έτσι όλο το καλοκαίρι», τόνισε ο Πρόεδρος της Ιόνιας Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Κώστας Μουζακίτης.
Συμπλήρωσε δε ότι η μόνη ενημέρωση που έχουν είναι ότι σε κρουαζιερόπλοια που έχουν μόνο εμβολιασμένους θα επιτρέπεται η ελεύθερη περιήγηση στην πόλη της Κέρκυρας, όχι όμως και σε εκείνα που φέρουν ιταλική σημαία λόγω των ιδιωτικών πρωτοκόλλων που έχουν επιβάλλει οι εταιρείες από μόνες τους. Αυτό όμως προκαλεί περαιτέρω δυσλειτουργία, καθώς είναι εκείνα που προσεγγίζουν κυρίως το λιμάνι της Κέρκυρας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Αλέγρης ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης, των συναρμοδίων υπουργείων, των τριών βουλευτών του νησιού, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τους δημάρχους Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, και τον ΟΛΚΕ ώστε να δώσουν άμεση λύση.
Επωφελούνται μόλις 10 επιχειρήσεις

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας, την Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας , τον Ενιαίο Κερκυραϊκό Εμπορικό, Επαγγελματικό Τουριστικό Φορέα , το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Κέρκυρας ο «Ταξιάρχης», το Σωματείο Αμαξηλατών Κέρκυρας, την Ένωση Εστιατόρων και το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δεν ξεπερνούν τις 10 στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας.

«Οι εταιρείες κρουαζιέρας επιλέγουν ένα κατάστημα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις  και υπογράφουν συμβόλαιο για να δέχεται μόνο τους επισκέπτες κρουαζιέρας. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα επιλογής, το δικαίωμα δηλαδή κάθε επαγγελματία αν θέλει να συμμετέχει ή όχι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μουζακίτης επισημαίνοντας ότι η λειτουργία όλων των καταστημάτων στην πόλη της Κέρκυρας γίνεται με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων και επομένως θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.