Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όσο πιο γρήγορα πάμε στη Χάγη για την ελληνοαλβανική ΑΟΖ τόσο καλύτερα

κ.ο. φιλίας
15 Ιουνίου 2021 / 19:01

O Βασίλης Γιόγιακας συναντήθηκε με την Πρέσβυ της Αλβανίας στην Αθήνα, κυρία Luela Hajdaraga ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας.

ΑΘΗΝΑ. Τη στήριξη κάθε προσπάθειας να ενισχυθεί η συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και με τις Αλβανικές Αρχές προκειμένου να διασφαλιστούν βασικά δικαιώματα των ομογενών στη γειτονική χώρα, υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας στη συνάντηση που είχε ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας με την Πρέσβυ της Αλβανίας στην Αθήνα, κυρία Luela Hajdaraga.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά η Αντιπρόεδρος της Ομάδας, Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα και το μέλος της Ομάδας, Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνος Μπάρκας.
 
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στην πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου - οι οποίοι περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων - και στη σημασία τους για την προστασία των δικαιωμάτων περιουσίας, εκπαίδευσης και αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Χαρακτήρισε την Εθνική Ελληνική Μειονότητα «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών που συμβάλει στην αλληλοκατανόηση και έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί και να επιδιώκει αρμονικές διμερείς σχέσεις, εποικοδομητικό διάλογο, καλή γειτονία. 
 
Ο κ. Γιόγιακας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη συμφωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημειώνοντας ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη διευθέτηση και άλλων σημαντικών εκκρεμοτήτων στις διμερείς σχέσεις. 
 
Στάθηκε επίσης στην πρόσφατη επαναλειτουργία των Τελωνείων Μαυροματίου και Κρυσταλλοπηγής εκφράζοντας την ελπίδα ότι η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τα όρια ημερήσιων διελεύσεων και τις θεωρήσεις εισόδου για οικογενειακές επανενώσεις.