Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τη συμμετοχή των Παξινών στο περιφερειακό, επανέφερε ο Γκίκας

γκίκας
01 Ιουνίου 2021 / 20:49

Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Εξήγησε ότι εν όψει χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Δήμοι και Περιφέρειες θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ μεγάλακονδύλια.

ΑΘΗΝΑ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ). Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι το 2018 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη ότι οι συσχετισμοί είχαν αλλάξει και ότι θα έχανε τις εκλογές σε όλα τα μέτωπα, το κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό, ψήφισε τον νόμο της «λεγόμενης απλής αναλογικής». Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Εξήγησε ότι εν όψει χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Δήμοι και Περιφέρειες θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ μεγάλακονδύλια. Για αυτό τον λόγο, όπως υπογράμμισε, υφίσταται η ανάγκη αποτελεσματικής διοίκησης και λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών. 

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον σε σημαντικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως είναι η επικράτηση του συνδυασμού που συγκεντρώνει το 43% των ψήφων από τον α΄ γύρο, τονίζοντας ότι πρόκειται για δημοκρατικό δικαίωμα του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Επίσης, θέτοντας ως όριο για την εκλογή συνδυασμών το 3%, ενδυναμώνονται τα Περιφερειακά και ΔημοτικάΣυμβούλια. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η συγκρότηση  ευκαιριακών συνδυασμών.

Επιπλέον, ο Βουλευτής εστίασε στην πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο νικητής των εκλογών θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων και η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του εκλεγέντος τοπικού Άρχοντα.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στη θέσπιση ενός σταθερού εκλογικού κύκλου πέντε ετών, αποσυνδεδεμένου από τις Ευρωεκλογές.

Τέλος,  ανέπτυξε την υπό αξιολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία που ο ίδιος συνέταξε για την εκπροσώπηση μικρών νησιών στα Περιφερειακά Συμβούλια. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπροσώπησης των Παξών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων από έναν Περιφερειακό Σύμβουλο,  ο οποίος θα εκλέγεται με ποσόστωση από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό. «Είναι δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό και δίκαιο», τόνισε και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να αποδεχτεί την τροπολογία.