Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έτοιμη για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό η Ελλάδα - Η παρουσίαση από τον Κ. Πιερρακάκη (video)

Πράσινο πιστοποιητικό
28 Μαΐου 2021 / 11:40

Η παρουσίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη,

ΑΘΗΝΑ. Το ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate, που θα εφαρμόσει η Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου και το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια για τους Ευρωπαίους πολίτες παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Η παρουσίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και μεταδόθηκε απευθείας από το ERTnews.gr

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων. «Για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» είπε ο κ. Πιερρακάκης..

Ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό ως “ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες”, “ένα εργαλείο γρήγορων ταξιδιών” και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μισέλ όσο και τον κ. Σχοινά για την αγαστή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου, και κάλεσε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να το υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τόνισε με έμφαση πως το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.
Πηγή: ΕΡΤ