Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη μάχη των Πανελλαδικών 816 υποψήφιοι από Κέρκυρα και Παξούς

Πανελλαδικές
28 Μαΐου 2021 / 09:11
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων, όπου αναμένεται να ριχτούν στη μάχη των εξετάσεων συνολικά 816 υποψήφιοι από την Κέρκυρα και τους Παξούς.

Για δεύτερη χρονιά, οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν εν μέσω πανδημίας, και όπως τονίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος υπάρχει η εμπειρία από την προηγούμενη χρονιά ώστε και φέτος να διενεργηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα ορίζει τις συνθήκες διεξαγωγής των πανελληνίων (αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής κ.α.) βρίσκονται ήδη οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον ορισμό των πρωτοκόλλων με βάση και την πορεία του κορωνοϊού.

Τα εξεταστικά κέντρα

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, η οποία έχει και τον συντονισμό των εξετάσεων, οι υποψήφιοι ανέρχονται συνολικά στους 816, εκ των οποίων οι 704 είναι από τα ΓΕΛ και οι 112 από τα ΕΠΑΛ, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με τους περσινούς υποψηφίους.

Στην ΠΕ Κέρκυρας τα εξεταστικά κέντρα είναι συνολικά 8 και συγκεκριμένα έχουν οριστεί για να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο τα : 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, ΓΕΛ Αγρού, ΓΕΛ Λευκίμμης, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Παξών και 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εκπομπές VBI για την λειτουργική ετοιμότητα του συστήματος, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη λήψη των θεμάτων από τα εξεταστικά κέντρα, αλλά και η ταχύτατη επικοινωνία μεταξύ αυτών και της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που στεγάζεται στο Υπουργείο Παιδείας.

«Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις δοκιμαστικές εκπομπές, ωστόσο η συγκρότηση των εξεταστικών επιτροπών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», αναφέρει στην «Ε» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χάρης Αλαμάνος επισημαίνοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι επαρκές για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Όπως τονίζει έχει γίνει πρόβλεψη κονδυλίου για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών με όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες κ.α.).

«Οι προετοιμασίες που γίνονται είναι συνεχείς, προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά στις εξετάσεις και να διενεργηθούν χωρίς να παρουσιαστούν ζητήματα», είπε ο κ. Αλαμάνος.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχει δοθεί κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων έχει ενεργοποιήσει από τις 24 Μαΐου έως την λήξη των πανελλαδικών, την λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών παροχής πληροφοριών και ψυχολογικής υποστήριξης για υποψηφίους και τις οικογένειές τους σε συνεργασία με τα Κέντρα Συμβουλευτικής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 8 π.μ.- 8 μ.μ., όπου θα μπορούν να θέτουν τα ερωτήματά τους τόσο στους ειδικούς ψυχικής υγείας όσο και στους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού. Στην Κέρκυρα τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2661081045, 2661081055 (πρωί) και 2661081056 (απόγευμα).

Μαθήματα έως 2 Ιουνίου

Η εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, προκειμένου να απέχει η ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων από την λήξη των δια ζώσης μαθημάτων της Γ’ Λυκείου τουλάχιστον δέκα ημέρες. Και αυτό διότι υπήρχε φόβος ότι θα δημιουργούνταν μεγάλα προβλήματα σε περίπτωση που υπήρχαν τμήματα που έμπαιναν σε καραντίνα, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στη διάρκεια αυτού του δεκαημέρου.
Σε περίπτωση πάντως που κάποιος υποψήφιος ασθενήσει, θα έχει την δυνατότητα να ξαναδώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Για το θέμα αναμένεται αναλυτικό πρωτόκολλο.

Αντίστροφη μέτρηση

Οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων ξεκινούν στις 14 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και ολοκληρώνονται στις 22 Ιουνίου. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ η εκκίνηση δίνεται στις 15 Ιουνίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 28η Ιουνίου. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 8 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι οι τρεις ώρες. Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα (29 -06  έως 12-07) και τα αγωνίσματα για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ (24-06 έως 07-07).

«Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους υποψηφίους μας. Να έχουν συγκέντρωση στα μαθήματα και με καλό διάβασμα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ευχαριστούμε πολύ και τους εκπαιδευτικούς μας για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε να οδηγηθούμε ομαλά προς τις εξετάσεις», δήλωσε ο κ.Αγγελόπουλος.

Μηχανογραφικά και SMS

Για πρώτη φορά πάντως, δίνεται φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του στις πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Τέλος ακόμη μια πρωτοτυπία των φετινών εξετάσεων είναι η ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τόσο για τη βαθμολογία τους όσο και για το Τμήμα ή τη Σχολή εισόδου τους.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.