Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Aegean Rebreath: Καθαρός ο βυθός του Ανεμομύλου, «πράγματα και θαύματα» στην Παλαιοκαστρίτσα!

Aegean Rebreath
24 Μαΐου 2021 / 11:53
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν από τις πρώτες δύο δράσεις της Aegean Rebreath στην Κέρκυρα, στον Ανεμόμυλο - Γαρίτσα - ΝΑΟΚ όσο και στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές και συστηματικές προσπάθειες κυρίως από εθελοντικές ομάδες, για καθαρισμό των ακτών.
Ωστόσο οι καθαρισμοί των βυθών είναι μια μια δραστηριότητα πολύ απαιτητική  που μπορεί να γίνει μόνον από εξειδικευμένους δύτες με επαγγελματικό εξοπλισμό.

Έτσι λοιπόν τα μέλη της ομάδας βρήκαν όλα όσα δεν μπορεί κανείς να διακρίνει δυο γυμνού οφθαλμού. 

Όπως είπαν οι ίδιοι οι δύτες βγαίνοντας, ο βυθός του Ανεμομύλου και της Γαρίτσας αποδείχθηκε αρκετά καθαρός με πολύ λίγα απόβλητα. Γεγονός ενθαρρυντικό και για τους πολλούς κολυμβητές χειμερινούς και καλοκαιρινούς, κυρίως κατοίκους της πόλης. 




Τα πράγματα αποδείχθηκαν εντελώς διαφορετικά στον βυθό της περιοχής Παλαιοκαστρίτσας. Ενώ η ποιότητα του νερού και των λιβαδιών Ποσειδωνίας ήταν εξαιρετική, βρέθηκαν πάρα πολλά πλαστικά απορρίμματα και απόβλητα σκαφών:  Από τα συνηθισμένα πλαστικά μια χρήσης και τα δίχτυα, εως λάστιχα, σιδερένια αντικείμενα, οικιακά αντικείμενα, ακόμα και μπαταρίες αυτοκινήτων!

Γεγονός που αποδεικνύει ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει συνείδηση στον γενικό πληθυσμό. 

H πρώτη δράση της για το 2021 έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων η Aegean Rebreath μετά και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι στο έργο της ομάδας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδράμουν Κερκυραίοι εθελοντές δύτες, ψαράδες αλλά και χειμερινοί κολυμβητές
          
Το σύνθετο και φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, έρχεται ως συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας της Aegean Reabreath με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων και τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, το οποίο περιλαμβάνει πέραν της απορρύπανσης του βυθού, την εγκατάσταση Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων και την υλοποίηση δράσεων ολιστικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η Aegean Rebreath, μέσω των δράσεών της, φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος της είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία.
          
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε πραγματοποιηθεί και η προπαρασκευαστική διαδικτυακή συνάντηση για την δημιουργία του πρώτου δικτύου Δήμων σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα στο οποίο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας είναι από τους πρώτους που εντάχθηκε.

Στη  συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας η αντιδήμαρχος και project manager του “Δικτύου 100 ευφυών πόλεων” ICC Παναγιώτα Τζάνε και ο assistant project manager του ICC Βίκτωρας Δημουλής.

Τέλος, σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη δράση συμπεριλαμβάνεται στις ενέργειες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στα πλαίσια του ICC.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.