Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού

ευρώπη
23 Μαΐου 2021 / 19:53

Το εμβόλιο Pfizer είναι έως και 88% αποτελεσματικό έναντι της λεγόμενης παραλλαγής της Ινδίας μετά τη δεύτερη δόση, ενώ το εμβόλιο AstraZeneca αποδείχθηκε 60% αποτελεσματικό, σύμφωνα με μελέτη της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία.

• Η Ιταλία έχει περάσει το ορόσημο των 30 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου το Σάββατο, με σχεδόν 10 εκατομμύρια άτομα στη χώρα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Με τον πληθυσμό της χώρας περίπου 60 εκατομμύρια άτομα, το 16,6% των Ιταλών - κυρίως άνω των 60 ετών - έχουν πλέον λάβει δύο δόσεις εμβολίου COVID-19.

• Η γαλλική εφαρμογή ανίχνευσης COVID-19 έχει ληφθεί από 16,5 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν το 25% του πληθυσμού της χώρας, ξεπερνώντας το ελάχιστο επίπεδο που χρειαζόταν για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ο έλεγχος που θα τεθεί σε ισχύ από τις 9 Ιουνίου, θα εξετάζει εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ PCR ή αναρρώνει από το COVID-19.

• Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να επαγρυπνεί και να μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων προτού να απολαύσει ένα "ανέμελο καλοκαίρι".

• Οι Η.Π.Α. διερευνούν περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής σε νεαρούς ασθενείς, κυρίως άνδρες εφήβους και νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι έχουν κάνει εμβόλιο COVID-19. Η μυοκαρδίτιδα εξαφανίζεται συχνά χωρίς να προκαλεί περαιτέρω επιπλοκές για τους ασθενείς και τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων δεν έχουν βρει καμία αιτιώδη σχέση με το εμβόλιο.

• Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 για εκείνους που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια με τον ιό. Αυτό θα οφείλεται σε «έλλειψη κλινών κρίσιμης φροντίδας και περιορισμένους πόρους σε μονάδες εντατικής θεραπείας», δήλωσε ένας από τους ερευνητές της μελέτης με έδρα το Κέιπ Τάουν, Bruce Biccard.

• Τουλάχιστον 100 αναρριχητές και το προσωπικό υποστήριξης βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί στον κορονοϊό στο στρατόπεδο βάσης στο Όρος Qomolangma, του Έβερεστ.