Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αναστάσιος Παπαναστασάτος

Αναστάσιος Παπαναστασάτος
05 Μαΐου 2021 / 14:10
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η κηδεία του θα τελεστεί στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου, τη Πέμπτη 6 Μαΐου, στις 17:00, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, γιος του καθηγητή της Δημόσιας Εμπορικής Σχολής Κέρκυρας Σπυρίδωνα Παπαναστασάτου και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο στο λογιστήριο του εργοστασίου "Δεσύλλα" και εν συνεχεία έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Universite Catholique de Louvain στο Βέλγιο, ειδικευόμενος σε θέματα Λογιστικής και Χρηματοδοτικής Διοίκησης. 

Ιδιαιτέρως πρωτοποριακή για την εποχή, θεωρήθηκε η διδακτορική του εργασία σε θέματα μοντελοποίησης της λογιστικής παρακολούθησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Εργάστηκε επί χρόνια ως Διευθυντής Λογιστηρίου στην Σοκολατοποιία Παυλίδου και στην Ιονική & Λαϊκή Τράπεζα.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στην Έδρα Λογιστικής της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς έως το 1994, όπου δίδαξε για σειρά ετών ως χαρισματικός δάσκαλος, ιδιαίτερα αγαπητός στους/στις φοιτητές/τριες. Στα πλαίσια της καθηγητικής του εργασίας, ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό επιστημονικό έργο στα αντικείμενα της Λογιστικής Εταιρειών και της Τραπεζικής Λογιστικής και αποτέλεσε εξέχον μέλος της Επιτροπής που εκπόνησε το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Τραπεζών. Το βιβλίο του "Λογιστική Εταιρειών" παραμένει από τα συγγράμματα που διδάσκονται στην σχολή μέχρι και σήμερα.

Βαθύς γνώστης της Κερκυραϊκής Ιστορίας και παράδοσης, διανοούμενος και άνθρωπος των γραμμάτων, υπήρξε μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας. Δημοσίευσε άρθρα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Λάτρης της μουσικής και των βιβλίων, οι εγγονές του, Ίρις-Μαρία και Κύρα, θυμούνται τον Νόνο να τους διαβάζει ιστορίες και να σιγοτραγουδά κάποια όπερα ή εκκλησιαστικούς ύμνους.

Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και πάντα χαρακτηριζόταν από υψηλό ήθος, ευθύτητα, ειλικρίνεια και αυστηρό σύστημα αξιών, το οποίο ακολούθησε απαρέγκλιτα σε όλο το διάστημα της ζωής του.

Με την κερκυραία επίσης σύζυγό του, Μαρία Παπαναστασάτου, το γένος Κατσιμίδη, απέκτησαν έναν γιο, τον Σπύρο Παπαναστασάτο. Απεβίωσε την 1η του Μάη 2021, στην Αθήνα σε ηλικία 92 ετών. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.

Η κηδεία του θα τελεστεί στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου, τη Πέμπτη 6 Μαΐου, στις 17:00, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.