Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τραπεζάκια έξω»: Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες στην Κέρκυρα

Εστίαση
03 Μαΐου 2021 / 11:35

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ζωή ξαναπήραν από σήμερα οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης, όσα τουλάχιστον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.

Οι καφετέριες και τα εστιατόρια λειτουργούν πλέον και για καθήμενους πελάτες και όχι μόνον για take away. Όπως ήταν αναμενόμενο, στα κεντρικά σημεία της πόλης, οι καφετέριες γέμισαν αμέσως και ο κόσμος έσπευσε να ξαναγυρίσει στην καθημερινότητα που άλλοτε θεωρούσε αυτονόητη... 



Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες οι επιχειρηματίες έκαναν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να σηκώσουν ρολά.
Τα εστιατόρια  είχαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες με τις αργίες του Πάσχα που μεσολάβησαν, ειδικά σε ότι αφορά τις προμήθειες πρώτων υλών αλλά και τις προσλήψεις προσωπικού.

Επιφυλάξεις εστιατόρων

Αρκετοί εστιάτορες είναι ακόμα επιφυλακτικοί εφόσον οι επισκέπτες είναι ακόμα λιγοστοί και η κατανάλωση περιορισμένη, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί δυσκολία στην πρόσληψη όλου του προσωπικού. Έντονος είναι δε ο σκεπτικισμός τους για τη βραδυνή πελατεία, αφού τα καταστήματα θα κλείνουν στις 22:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έναρξη του απαγορευτικού.

Η πλειονότητα των καταστημάτων στην πόλη της Κέρκυρας, παρ' όλα αυτά κατάφερε να ανοίξει ή ανοίγει τις αμέσως επόμενες μέρες με την ελπίδα να ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση. 



Στις περιοχές εκτός πόλης, στη Βόρεια και στη Νότια Κέρκυρα, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήδη είναι πολύ λιγότερες, καθώς πολλές από αυτές λειτουργούν μόνον την τουριστική περίοδο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η έναρξη λειτουργίας τους μετατίθεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου που θα ανοίξει και "επισήμως" ο Τουρισμός.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης

Τα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού για το διάστημα από τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.



Προφυλάξεις για το προσωπικό

Για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους .