Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλβανικές εκλογές: Αυτοδυναμία για τον Έντι Ράμα

Έντι Ράμα
28 Απριλίου 2021 / 10:14

Έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του 95% των ψήφων

ΤΙΡΑΝΑ. Με την τελική καταμέτρηση των ψήφων να αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε την Τρίτη ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κέρδισε αρκετές ψήφους στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής για να εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του ως κυβερνών κόμμα.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Αλβανίας δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα κέρδισε το 48,5% των ψήφων, που ισοδυναμεί με 74 έδρες στο 140μελές κοινοβούλιο, με την καταμέτρηση πάνω από το 95% των ψήφων, .

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Δημοκρατικό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 39,3% ή 59 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισαν τέσσερις και τρεις έδρες, αντίστοιχα.

Σε ένα συλλαλητήριο υποστηρικτών του στα Τίρανα, ο Έντι Ράμα ζήτησε από την αντιπολίτευση τη συνεργασία και την υποστήριξή της σε προγραμματισμένες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
«Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Αλβανών, όχι μόνο εκείνων που μου έδωσαν την τρίτη εντολή", δήλωσε ο Ράμα.

Ωστόσο η διαδικασία των εκλογών αμαυρώθηκε από ένταση και βία. Την Τετάρτη, ένας υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος σκοτώθηκε και τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Με πληροφορίες από Reuters