Η ελληνική Μειονότητα στη «φωλιά του κούκου» των αλβανικών εκλογών, την Κυριακή (25/4)

Η ελληνική Μειονότητα στη «φωλιά του κούκου» των αλβανικών εκλογών, την Κυριακή (25/4)

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Γ. Κιμ με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Σ.Κ., Ε. Ράμα (α), τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλ. Μέτα και τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος, Λ. Μπάσα (δ).

ΤΙΡΑΝΑ. Η αναφορά δεν γίνεται στη γνωστή, οσκαρική ταινία του Μίλος Φόρμαν αλλά στην συνήθεια του συμπαθούς πτηνού να αφήνει τα αυγά του σε όποια φωλιά βρει, πάντως όχι στη δική του.

24
Απριλίου / 2021

Έτσι και η ελληνική Μειονότητα προσέρχεται στις κάλπες, όχι αυτόνομα και με δικούς της συνδυασμούς, αλλά στις «φωλιές» των τριών, μεγάλων αλβανικών κομμάτων. 
 
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων. Ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου των Αγ. Σαράντα, Νίκος Κούρης του μειονοτικού Μέγκα, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια του Αυλώνα και ο ανεξάρτητος Βαγγέλης Τάβος με το κόμμα της συζύγου του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, Μόνικας, στο Αργυρόκαστρο. 
 
Έτσι η πρόβλεψη είναι ότι η Μειονότητα μπορεί αν εκλέξει από μηδέν έως τρία μέλη στη νέα αλβανική Βουλή. 
 
Για τις 140 έδρες της θα ανταγωνιστούν 12 κόμματα στις 12 εκλογικές περιφέρειες της Χώρας. 
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λουίτζι Σορέκα, 50 παρατηρητές της Ε.Ε. θα εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία. Και με τις αντίστοιχες δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Γιούρι Κιμ, παρόντες θα είναι και 25 Αμερικανοί παρατηρητές.
 
Η ψηφοφορία προγραμματίζεται από τις 7:00 π.μ. έως τις 7:00 μ.μ., σε περισσότερα από 5.000 εκλογικά τμήματα.
 
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρώτη τύχη στο κόμμα του Έντι Ράμα (ΣΚ) και δεύτερη στο ΔΚ του Λ. Μπάσα, με τρίτο το κόμμα LSI που ίδρυσε ο Ιλίρ Μέτα.
 
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ιλιριάν Τσελίμπασι, δήλωσε ότι τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής θα πρέπει να είναι έτοιμα προς δημοσίευση, τουλάχιστον 48 ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες. Ενώ και τα exit polls δοκιμάζονται συχνά στην Αλβανία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ