Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Covid free» …οσονούπω και οι Παξοί!

Γιώργος Λύχνος
22 Απριλίου 2021 / 15:12

Γράφει ο Γιώργος Λύχνος

Πάνω από 1500 άτομα  εμβολιάστηκαν- από αυτούς το εν τρίτο περίπου και με την 2η δόση - στα νησιά των Παξών ,σε πληθυσμό 2300 περίπου ατόμων ,φαίνεται πως σε λίγες μέρες  ουσιαστικά τα νησιά αυτά, Παξοί και Αντίπαξοι , θα είναι και με την βούλα «Covid free» με ότι συνεπάγεται αυτό για τους μόνιμους κατοίκους και κατά προέκταση και για τον τουρισμό  ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στο ιατρικό προσωπικό για την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλουν .
 
Με βάση αυτή την κατάσταση μπαίνουν στην λίστα με τα νησιά που θα προωθήσει ,ελπίζω να πραγματοποιηθεί  σύντομα , η νέα καμπάνια του Ε.Ο.Τ στην παγκόσμια αγορά ...free covid Greeks islands και το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο κάθε δήμος και περιφέρεια .
  
Η φετινή σεζόν λογικά όπως έχουν τα πράγματα θα  ξεκινήσει με δυσκολίες, στην πορεία όμως τα πράγματα θα βελτιωθούν , Θα έχουμε μια σταδιακή βελτίωση και θα ξεπεράσουμε  τον εθνικό στόχο του 50% των αφίξεων του 2019.
   
Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος θα παίξουν η σωστή διαφήμιση , τα θετικά σχόλια και οι εντυπώσεις που θα μοιραστούν οι πρώτοι επισκέπτες της χώρα μας  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
  
Παράλληλα, θα συμβάλουν η  βελτίωση της ψυχολογίας ,  η πρόοδος των εμβολιασμών κατά του κορωναϊού σε όλη την Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ .
  
Έως σήμερα η ροή των κρατήσεων είναι ομολογουμένως χαμηλή όμως δεν πρέπει να απελπιζόμαστε  όσοι εργαζόμαστε  στον τουρισμό και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο πανδημία βρίσκεται σε έξαρση παρόλα αυτά, τα εμβόλια κατά του κορωναιού σε συνδυασμό με τα γρήγορα τεστ , μας εγγυώνται τη βελτίωση της κατάστασης, τουλάχιστον προς τα τέλη Ιουνίου και μετέπειτα  .
 
Οι επισκέπτες μας θα έρθουν, όταν αισθανθούν οι ίδιοι ασφαλείς για την ώρα τηρούν όμως στάση αναμονής και δεν προβαίνουν  σε κρατήσεις όπως άλλες χρονιές προ covid .
  
Η σεζόν θα ανοίξει στις 14 Μαΐου σύμφωνα με την  κυβέρνηση , όταν οι πρώτοι πελάτες μείνουν ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους και τις προσφερόμενες υπηρεσίες και μοιραστούν τη θετική τους εμπειρία  θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του ζητούμενου  θετικού κλίματος και όλα θα πάρουν το δρόμο τους, εμείς δεν έχουμε λοιπόν, παρά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να μείνει ευχαριστημένος ο επισκέπτης. Εάν το καταφέρουμε αυτό ,πιστεύω πως από τον Ιούλιο και έπειτα οι αφίξεις θα κυμανθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει ο ρυθμός  των εμβολιασμένων  μέχρι τον Ιούλιο.
  
Την περσινή χρόνια εφαρμόστηκαν με επιτυχία τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθορίζοντας την όποια σχετική επιτυχία και της σεζόν. Χρειάζονται αναπροσαρμογές στα πρωτόκολλα και ναα γίνουν τώρα που πλέον έχει αποκτηθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία και έχει προσαρμοστεί η λειτουργία των ξενοδοχείων πάνω σε αυτά. Το προσωπικό στον τουρισμό σε μεγαλύτερο βαθμό είναι έμπειρο κι εκπαιδευμένο και δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος . Θα γίνου διορθώσεις στα πρωτόκολλα και θα αφορούν στο σερβίρισμα στο μπουφέ κ.α άλλα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα .
   
Η Ευρώπη τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στη δίνη του τρίτου κύματος. Πέρυσι ξεκινήσαμε τον Ιούλιο μήνα και φτάσαμε να έχουμε καλές πληρότητες έως και τα τέλη Σεπτέμβριου .κάπως έτσι θα κινηθούν τα πράγματα κι εφέτος.
Φέτος  Θα ξεκινήσουμε μέσα Μάιου, ένα μήνα νωρίτερα  κι από εκεί και πέρα θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μείνουν οι επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις.
  
Σύμφωνα με τα πανευρωπαϊκά ΜΜΕ   είναι μεγάλη η επιθυμία των Ευρωπαίων να επισκεφθούν την Ελλάδα , διστάζουν φυσικά ακόμη και είναι φυσιολογικό , το ποσοστό των εμβολιασμένων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες  είναι ακόμη για λίγο  χαμηλό. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο πιο ευνοϊκά θα επηρεάζεται η ψυχολογία .

Επίσης φέτος όλα τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν ενώ την περσινή  χρονιά δεν άνοιξαν ούτε τα μισά που σημαίνει περισσότερα κρεβάτια διαθέσιμα με λιγότερους πελάτες  από το 2019 . Φυσικά από τους ξενοδόχους τηρείτε στάση αναμονής ακόμη ,  τέτοια εποχή  με φυσιολογική χρόνια είχε πουληθεί πάνω από το 50 %   αυτό πλέον δεν ισχύει γιατί η αβεβαιότητα προβληματίζει .
  
Εάν προσέξουμε όλοι μας , εάν ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και τηρούμε τα μέτρα προστασίας, μπορούμε να επιστρέψουμε γρήγορα στο πράσινο ως χώρα  παρουσιάζοντας  μία εντελώς διαφορετική επιδημιολογική εικόνα η όποια θα είναι το  ¨όπλο¨ μας στην τουριστική προβολή .
   
Η Ελλάδα στοχεύει στο 50% των τουριστικών αφίξεων του 2019, πράγμα που είναι εφικτό εφόσον ανοίξουμε στα μέσα Μαΐου. Όσον αφορά τις τιμές φαίνεται να είναι ίδιες με τις περσινές, ίσως και με μερική μείωση λόγω του μεγάλου αριθμού προσφερόμενων κλινών αναλογικά με την ζήτηση .
   
Μέσα  στην περσινή κρίση  επανεξετάσαμε  κάποια θέματα ,
πήραμε κάποια μαθήματα, βελτιωθήκαμε και θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, κάθε κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για σκέψη και νέο σχεδιασμό .
   
Ξεκινάμε από τα δύσκολα και φέτος αλλά η  σκληρή δουλειά , ο  υψηλός επαγγελματισμός  και λίγη τύχη θα έχουμε ανοδική πορεία,  πράγμα που θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε από μία καλύτερη βάση την επόμενη χρονιά .Πίστη και σκληρή δουλειά ας είναι τα όπλα μας και όλα θα πάνε κατ΄ευχήν.

• * Ο Γιώργος Λύχνος είναι Οικονομολόγος Τουρισμού με ΜΒΑ στην οργάνωση οργανισμών  και διοίκησης τουριστικής ανάπτυξης & πρ.Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού του δήμου Παξών ,