Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εβδομάδα Γνώσης και Δράσης για τα Απορρίμματα»: Εισήγηση της Σπυριδούλας Κόκκαλη

Σπυριδούλα Κόκκαλη
22 Απριλίου 2021 / 10:15

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Κέρκυρας και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, διήρκησε 6 ώρες και συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί από τα Ιόνια Νησιά

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Αντιδημάρχου Βόρειας Κέρκυρας). Διήμερο διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Απριλίου.

Το σεμινάριο με τίτλο: «Εβδομάδα Γνώσης και Δράσης για τα Απορρίμματα», πραγματοποιήθηκε από το ‘Ίδρυμα Περιβάλλοντος Κέρκυρας και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, διήρκησε 6 ώρες και  συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί από τα Ιόνια Νησιά .

Στην διημερίδα ήταν προσκεκλημένη ως εισηγήτρια η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας Σπυριδούλα Κόκκαλη  με θέμα εισήγησης «την Πρόληψη και μείωση των αποβλήτων τροφίμων μέσα από μια προσέγγιση τεσσάρων αξόνων».

Στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος τόνισε τον ύψιστο ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας στο συγκεκριμένο τομέα ,παρουσίασε και ανέλυσε τέσσερεις άξονες με την εφαρμογή των οποίων ενδυναμώνεται η περιβαλλοντική συνείδηση (ήδη καλλιεργούμενη από τους εκπαιδευτικούς) στην εκπαιδευτική κοινότητα σε σχέση με τα απόβλητα τροφίμων που αποτελούν περίπου το 40% του συνολικού βάρους των αποβλήτων που καταλήγουν στον πράσινο κάδο. Οι άξονες είναι σχεδιασμένοι πρωτοποριακά,  σε κυκλικό μοτίβο, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να τους προσεγγίσουν –εφαρμόσουν, σε συνεργασία με τους μαθητές,  με όποια σειρά επιθυμούν και σε επίπεδο:

1. Διατροφικό

2. Εκπαιδευτικό

3. Πρακτικό και

4. Ακαδημαϊκό

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια εισήγηση θα παρουσιαστεί από την Αντιδήμαρχο στο Διεθνές Συνέδριο της Retaste: Rethink Food Waste  με θέμα τη  διαχείριση αποβλήτων τροφίμων, παρουσία διακεκριμένων  επιστημόνων απ όλο τον κόσμο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6-8 Μαΐου  2021.

Οι περιγραφόμενοι άξονες :

1.Διατροφικός: Η υγιεινή διατροφή και η  συμβολή της στη μείωση αποβλήτων τροφίμων.

2.Εκπαιδευτικός: Τα  έξυπνα ψώνια χωρίς συσκευασίες. Στα πλαίσια δε της βιωματικής εκπαίδευσης εφαρμογή επιτόπιας επίσκεψης στους χώρους παρασκευής φυσικών τροφών και φυτωρίων.

3.Πρακτικός: Η προτίμηση  σπιτικού φαγητού και η «καλλιέργεια της δικής μας τροφής» «grow your own food». Η δημιουργία εδαφοβελτιωτικού προϊόντος (οργανικό λίπασμα) και η δραστική μείωση των αποβλήτων τροφίμων. 

4.Ακαδημαϊκός: Η μελέτη, σύγκριση, καταγραφή αποτελεσμάτων των ως δράσεων και η έκδοση αυτών ως εκπαιδευτικό υλικό για χρήση στη σχολική τάξη.

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
1. Σύμφωνα με τον Νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον Τοπικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας προβλέπεται η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ορθή επεξεργασία των Βιοαποβλήτων και να μειωθεί στο ελάχιστο το βάρος των αποβλήτων που αποστέλλονται στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

2.Οι δράσεις του Ιδρύματος Περιβάλλοντος Κέρκυρας  και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συνεχίζονται, εστιάζοντας πάντα στην εκπαιδευτική κοινότητα.