Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε στην Σερβία η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου

ευρώπη
15 Απριλίου 2021 / 16:03

Η Σερβία έχει γίνει η πρώτη χώρα στη Νότια Ευρώπη, που ξεκίνησε την παραγωγή εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας, επιβεβαίωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.

- Οι νέες παραλλαγές του ιού μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας στο Λονδίνο, Kevin Fenton. "Και γι 'αυτό έχουμε σε ισχύ προληπτικό πρόγραμμα ελέγχου και τεστ για τις νέες παραλλαγές", πρόσθεσε.

- Οι νέες λοιμώξεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 29.426 τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 8 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Jens Spahn, προέτρεψε για άλλη μια φορά την ηγεσία των ομόσπονδων κρατιδίων να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

- Οι εξ' αναβολής, φετινοί, Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μπορούσαν να ακυρωθούν ξανά αν η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ο Toshihiro Nikai, γενικός γραμματέας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, δήλωσε: "Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να συμβάλουν στην εξάπλωση της μόλυνσης, τότε σε τι χρησιμεύουν;".

- Η Πορτογαλία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλες 15 ημέρες καθώς η χώρα συνεχίζει να μάχεται απέναντι στο τελευταίο κύμα του ιού.

- Η Ισπανία παραμένει πεπεισμένη ότι θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους εμβολιασμού της. Και τούτο παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson μετά από αναφορές για μικρό αριθμό θρόμβων αίματος και τις καθυστερήσεις που θα έχει ως συνέπεια στην κυκλοφορία των σκευασμάτων στην Ευρώπη.

- Το Βέλγιο πρόκειται να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα καθώς οι αριθμοί των λοιμώξεων συνεχίζουν μειούμενοι. Από την επόμενη Δευτέρα, τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά και θα αρθεί η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών. Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι τα εστιατόρια και οι βεράντες του μπαρ θα μπορούν να ανοίξουν ξανά από τις 8 Μαΐου για υπαίθρια κατανάλωση, εφόσον βεβαίως δεν σημειωθεί νέα αύξηση των λοιμώξεων.

- Η Λιθουανία σκοπεύει να εκδώσει ένα εθνικό πανεπιστημιακό πιστοποιητικό ασυλίας έως τις αρχές Μαΐου, το οποίο θα επιτρέπει στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί να παρακάμτουν περιορισμούς, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ίνγκριντα Σιμονί. "Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την απόφαση εμβολιασμού", πρόσθεσε η Σιμονί.

- Η AstraZeneca δήλωσε ότι «αναγνωρίζει και σέβεται την απόφαση που έλαβε η Sundhedsstyrelsen [υπηρεσία υγείας] στη Δανία», αφού αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας Vaxzevria μετά από μικρό αριθμό αναφορών θρόμβου αίματος σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

- Η Ιρλανδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειώσει τους περιορισμούς από τις 4 Μαΐου, δήλωσε την Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Λέο Βαραντάρ. "Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να επιτρέψουμε περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, ένα σταδιακό άνοιγμα των λιανικών και προσωπικών υπηρεσιών, αλλά αυτό που θα κάνουμε επίσης στα τέλη Απριλίου είναι η ανάπτυξη του σχεδίου για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο", πρόσθεσε.