Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Βρετανοί θα ταξιδεύουν μόνον προς τις χώρες που θα είναι στην πράσινη λίστα

ευρώπη
14 Απριλίου 2021 / 16:51

Μέχρι τη στιγμή της επανεκκίνησης των ταξιδιών για Βρετανούς, που αναμένεται να είναι από τις 17 Μαΐου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βρίσκονται στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου για ταξίδια, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της easyJet Johan Lundgren.

• Το ποσοστό μόλυνσης της Σουηδίας είναι επί του παρόντος το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά τον ΄Αγίο Μαρίνο, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της χώρας, που διάγει περίοδο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, να λέει ότι «δεν υπάρχουν σημάδια μείωσης».

• Η Δανία είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και της περιοχής Σένγκεν εφόσον έχουν εμβολιαστεί από την 1η Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τα σύνορά της θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν ξανά από τις 21 Απριλίου. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η Δανία θα μπορούσε να διακόψει οριστικά το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca.

• Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το "μερικό κλείσιμο" της οικονομίας της Τουρκίας για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ραμαζανιού για να περιορίσει τον αυξανόμενο αριθμό νέων περιπτώσεων κορονοϊού. Η Τουρκία κατατάσσεται τώρα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για νέες μολύνσεις, με τη Ρωσία να αποφασίζει να αναστείλει όλες τις πτήσεις προς και από τη χειμαζόμενη χώρα από τις 15 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου.

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson σχετικά με την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωσή της για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων στην ΕΕ.

• Η Ισπανία θα επεκτείνει μια σειρά μέτρων με στόχο την προστασία των ευάλωτων ενοικιαστών από την έξωση και την αύξηση των μισθωμάτων, κατά τρεις μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez.

• Η Πολωνία θα ανοίξει ξανά τα νηπιαγωγεία και θα επιτρέψει υπαίθρια αθλήματα από τις 19 Απριλίου, αλλά άλλοι περιορισμοί θα παραταθούν κατά μια εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

• Μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό ατόμων με δύο διαφορετικά εμβόλια επεκτείνεται για να συμπεριλάβει λήψεις από τα σκευάσματα Moderna και Novavax. Η δοκιμή Com-Cov εξετάζει εάν μια πρώτη δόση μιας μάρκας εμβολίου και μια δεύτερη δόση άλλου παράγει μια ανοσοαπόκριση ισοδύναμη με τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου σκευάσματος.

• Άτομα στη Γερμανία ηλικίας κάτω των 60 ετών, που είχαν μια πρώτη δόση του εμβολίου Vaxzevria της AstraZeneca θα λάβουν διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση τους, συμφώνησαν οι ομοσπονδιακοί και περιφερειακοί υπουργοί υγείας.

• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο παρατηρητής φαρμάκων της ΕΕ δήλωσαν και οι δύο ότι παρακολουθούν την απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν σε παύση τη διάθεση του εμβολίου Johnson & Johnson λόγω σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ διεξάγουν μελέτες σχετικά με τα περιστατικά.

• Ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο του κορονοϊού, η έλλειψη άσκησης ξεπεράστηκε μόνο από τα γηρατειά και το ιστορικό μεταμόσχευσης οργάνων, σύμφωνα με μια μελέτη σχεδόν 50.000 ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

• Ιταλοί εργαζόμενοι εστιατορίων, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στη Ρώμη, απαιτώντας τη χαλάρωση των περιορισμών και περισσότερη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση.

• Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Vlad Voiculescu απολύθηκε για τον χειρισμό της πανδημίας, μια απόφαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού.

• Η Ιταλία θα επιτρέψει στους οπαδούς να παρακολουθήσουν τους αγώνες Euro 2020 της Ρώμης, ξεκινώντας από τις 11 Ιουνίου, με "τουλάχιστον 25 % χωρητικότητα" για το γήπεδο, σύμφωνα με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

• Η Νορβηγία θα μειώσει ορισμένους περιορισμούς από την Παρασκευή, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να συγκεντρώνονται ιδιωτικά, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ. Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει εκείνες τις περιοχές όπου το ποσοστό μόλυνσης είναι υψηλό, όπως στην πρωτεύουσα.