Αλεξάκης: Στηρίζουμε τους εργαζόμενους του τουρισμού με σεβασμό και ρεαλισμό

Αλεξάκης: Στηρίζουμε τους εργαζόμενους του τουρισμού με σεβασμό και ρεαλισμό

Αλέξανδρος Αλεξάκης

«Ο ρόλος μας, ως συνεργαζόμενη παράταξη δεν είναι να μοιράζουμε ελπίδες κενές περιεχομένου, μόνο και μόνο για να κερδίσουμε ένα ανούσιο παιχνίδι εντυπώσεων, κάτι για το οποίο εύκολα μας κατηγορούν οι δεξιοτέχνες του είδους»

09
Απριλίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της στήριξης και προστασίας των εργαζομένων, στον τουριστικό κλάδο, η “Επτανησιακή Πρωτοβουλία”, εισηγήθηκε τις δικές της προτάσεις, το περιεχόμενο των οποίων συμπεριλήφθηκε στο τελικό ψήφισμα για το εν λόγω θέμα, όπως αυτό τελικώς συνδιαμορφώθηκε και από τις παρατάξεις «Ιόνιο Δυνατά» και «Ιόνιος Συμμαχία».

Ο επικεφαλής Αλέξανδρος Αλεξάκης επισημαίνει: «Η παράταξη μας από την αρχή της πανδημίας ερευνά τα ζητήματα που απασχολούν όλους τους κλάδους εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενώ κατόπιν δικής μας εισηγήσεως έχουν προκύψει ψηφίσματα με συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης των πολιτών εκείνων  που αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις οικονομικής δυσπραγίας, εξαιτίας της πανδημίας.

Κατά την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφερθήκαμε  συγκεκριμένα στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους  στην εστίαση, αλλά και τους  εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο, για τους οποίους δεν έχει διασφαλιστεί η καταβολή επιδόματος ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα λόγω της μη αναπροσαρμογής των διατάξεων περί εποχικότητας, υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν εκτός των μέτρων στήριξης και απορρίπτονται συλλήβδην, μη έχοντας δικαίωμα επανεξέτασης των αιτημάτων τους με βάση τα ισχύοντα δεδομένα.

Συνεπώς, ως αυτοδιοικητική παράταξη έπειτα από στοχευμένη έρευνα για τα ζητήματα αυτά, αλλά και επικοινωνία με συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, προέβημεν στην κατάρτιση προτάσεων στήριξης για τους εργαζόμενους στο τουρισμό και την εστίαση, με γνώμονα της ρεαλιστικότητα και την εφικτότητα τους, αλλά βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη και την θεσμική υπόσταση και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για περιπτώσεις ψηφισμάτων  ή  αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο περιεχόμενο των οποίων αποτυπώνεται ή εκφράζεται συνολικά μια άποψη, χωρίς ταυτόχρονα το σώμα να έχει την θεσμική δυνατότητα και ιδιότητα περεταίρω πρωτοβουλίας ή παρέμβασης, θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ακριβείς, ώστε να μην προκύπτουν παρανοήσεις ή προσδοκίες για την υλοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων.

Όπως έγινε και με άλλα ψηφίσματα, τα οποία  περιλαμβάνουν προτάσεις μέτρων για την στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και οι οποίες ενέχουν οικονομικό αντικείμενο, ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι να εκφραστεί η βούληση του σώματος, κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα, και στην συνέχεια να προωθηθεί προς τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης για την εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών.

Το ίδιο συνέβη και κατά την χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν διαδικτυακά και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων. Τα αιτήματα των εργαζομένων έχουν επικοινωνηθεί ήδη στα αρμόδια υπουργεία και από τα πανελλήνια συνδικαλιστικά όργανα και ομοσπονδίες εργαζομένων, καθώς πρόκειται  κυρίως για μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.

Η παράταξη μας, αλλά και το ψήφισμα μας όπως διαμορφώθηκε,  εστίασε σε ζητήματα διαρθρωτικής φύσεως και όχι αμιγούς οικονομικής ενίσχυσης, καθώς δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, ως αυτοδιοικητικής οντότητας αφενός και αφετέρου γεννά προσδοκίες σε συνανθρώπους μας που έχουν ήδη υποστεί τεράστια επιβάρυνση, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα ξέφευγε από τα όρια του λαϊκισμού, αλλά θα ήταν πολιτικά ανήθικο. Τέτοιες ώρες, επιλέγουμε τον δρόμο της σκληρής αλήθειας, αντί να βολεύουμε την ματαιοδοξία μας στην άνεση του ψεύδους.

Ο ρόλος μας, ως συνεργαζόμενη παράταξη δεν  είναι να μοιράζουμε ελπίδες κενές περιεχομένου, μόνο και μόνο για να κερδίσουμε ένα ανούσιο παιχνίδι εντυπώσεων, κάτι για το οποίο εύκολα μας κατηγορούν οι δεξιοτέχνες του είδους.

Κανείς δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα και την προσφορά κάθε εργαζόμενου στον τουρισμό. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διατήρηση κρίσιμων ισορροπιών. Τα θεμέλια ολόκληρου του  τουριστικού οικοδομήματος είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Εάν διαρραγούν λοιπόν οι ισορροπίες αυτές και θιγούν τα εργασιακά κεκτημένα ετών, τότε το οικοδόμημα αυτό θα υποστεί καίριο πλήγμα και θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Δεν είναι δόκιμο να διαχωρίζουμε τον επιχειρηματία ή εργοδότη από τον εργαζόμενο, καθώς πρόκειται για μία οντότητα για την ύπαρξη και ανάπτυξη της οποίας όλοι συμβάλλουν, από διαφορετική θέση και ρόλο. Αυτού του είδους η λογική καταλήγει σε αποσπασματική προσέγγιση του θέματος, ενώ αφήνει υποψία σύγκρουσης συμφερόντων, προκαταβάλλοντας όλες τις πλευρές που έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τα δίκαια αιτήματα τους, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

Η παράταξη μας παρακολουθεί τα θέματα που απασχολούν κάθε εργαζόμενο, καταγράφοντας τον προβληματισμό και τις απόψεις τους, και προσπαθούμε μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο, να συνδράμουμε όπου αυτό είναι εφικτό, με ρεαλισμό και σεβασμό στην αγωνία των συνανθρώπων μας».