Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ «σχολεία και πανδημία»

self-test
09 Απριλίου 2021 / 12:49

Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας για τα self-test

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και να ακούσει έστω την τελευταία στιγμή τα δίκαια και λογικά αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ: 

Μετά από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των σχολείων και με την πανδημία να φουντώνει, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προχωρούν στο άνοιγμα μόνο των Λυκείων.

Αντί η κυβέρνηση να δώσει χρήματα για την ασφαλή επανέναρξη όλων των σχολείων, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα μορφωτικά κενά, οι πραγματικές παιδαγωγικές και ψυχικές ανάγκες των μαθητών, για το μόνο που προβληματίζεται είναι η ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα του τουρισμού, γι’ αυτό άλλωστε και τις χρηματοδοτεί.

Η κυβέρνηση, από τον Μάρτη του 2020 και μέχρι σήμερα, κάνει τη συνειδητή πολιτική επιλογή να μην πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αρχικά επέλεξε να αποκαλέσει τους μαθητές «υγειονομικές βόμβες» και στη συνέχεια διέδιδε ψευδώς ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης του ιού, άρα δε χρειάζονται μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι, λόγω των κρουσμάτων, τα σχολεία ανοίγουν και να κλείνουν συνεχώς με όλες τις επιπτώσεις που φέρνει μία τέτοια κατάσταση.

Μέτρα όπως η αραίωση των μαθητών ανά τάξη, η αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών, τα επαναλαμβανόμενα τεστ, η προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς θα είχαν συντελέσει ώστε να ήταν διαφορετική η εικόνα στα σχολεία όλης της χώρας.

Τέτοια μέτρα η κυβέρνηση τα αρνείται, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες της Εκπαίδευσης, του λαού και των παιδιών του ως κόστος. Δεν πρόκειται για «ανεπάρκεια»,  «έλλειψη σχεδίου» ή «ερασιτεχνισμό», όπως λένε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για συνειδητό παιχνίδι με την υγεία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, στη λογική του «κόστους - οφέλους».

Για το άνοιγμα των Λυκείων, τη Δευτέρα 12 Απρίλη, το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν το self-test, «απογειώνοντας» το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Είναι πολλά τα δικαιολογημένα ερωτήματα για τη διαδικασία που για μία ακόμη φορά δημιουργούν ανασφάλεια στην εκπαιδευτική κοινότητα. Τι θα συμβεί αν το τεστ δεν γίνει σωστά; Τι θα γίνει αν τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα ή αν κάποιοι φέρνουν στο σχολείο ψευδείς δηλώσεις;

Πέρασε κάτι παραπάνω από ένας χρόνος πανδημίας ώστε η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι στο σχολείο τελικά «κολλάει» ο ιός και ότι τα τεστ ανίχνευσής του είναι όπλο στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου επιδημιολογικής επιτήρησης. Τα τεστ, όμως, αυτά θα έπρεπε να γίνονται οργανωμένα και με την ευθύνη του κράτους. 

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και να ακούσει έστω την τελευταία στιγμή τα δίκαια και λογικά αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για:

- Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, τουλάχιστον ανά εβδομάδα, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
- Προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.
- Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
- Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί.
- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Κάθε καθυστέρηση από το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολείων και για όλους τους μαθητές είναι ένα εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έγκλημα!