Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Κέρκυρας: Τα self tests και η ανεύθυνη κυβέρνηση

Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Κέρκυρας: Τα self tests και η ανεύθυνη κυβέρνηση

Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Κέρκυρας: Η κυβέρνηση μετακυλίει την ευθύνη σε γονείς και μαθητές

09
Απριλίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μαζικά τεστ μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ, ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης για το άνοιγμα σχολείων όλων των βαθμίδων. Ο Σύλλογος ενώνει τη φωνή του με την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ και καλεί στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας στις Αλυκές Ποταμού στις 14 Απριλίου:
                                    
Τα
self tests και η ανεύθυνη κυβέρνηση
 
Για άλλη μια φορά γονείς και κηδεμόνες ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη υπευθυνότητας της κυβέρνησης η οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών στους ίδιους τους γονείς και τα παιδιά απαιτώντας να αναλάβουν οι ίδιοι την πραγματοποίηση των τεστ για τον covid 19 με τα γνωστά πια σε όλους μας self-tests (που όπως λένε οι ειδικοί δεν είναι και απολύτως αξιόπιστα)!
           
Από την αρχή της πανδημίας οι χειρισμοί τη κυβέρνησης, και δη του Υπουργείου Παιδείας, ήταν απαράδεκτοι, ρίχνοντας κάθε φορά το μπαλάκι για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε εμάς!
           
Έτσι λοιπόν, ενώ σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα από το προηγούμενο καλοκαίρι ζητούσε από την Κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τα σχολεία, όπως να δημιουργήσει ολιγομελή τμήματα στα σχολεία και να προσλάβει εκπαιδευτικό προσωπικό, να υπάρχει επαρκές προσωπικό καθαριότητας, να γίνονται μαζικά rapid tests δωρεάν, να προηγηθούν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, η Κυβέρνηση επέλεξε να   ανοιγοκλείνει τα σχολεία εδώ και ένα χρόνο, παίζοντας κρυφτούλι με τον ιό, κάνοντας «σημαία» της την τηλεκπαίδευση (στην οποία δεν έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση ούτε μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία) καθιστώντας έτσι τους γονείς υπεύθυνους για τη μάθηση των παιδιών τους. Παράλληλα, αδιαφορεί για το αν και κατά πόσον οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δημιουργώντας αμέτρητα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες.
 
           
Τώρα λοιπόν, επειδή πιέζεται να ανοίξει τα σχολεία (πόσο άλλωστε να μείνουν κλειστά;) ξαναρίχνει τις ευθύνες στους γονείς καθιστώντας τους υπεύθυνους για τη σωστή διενέργεια
self tests εν καιρώ πανδημίας!!!!!!! Και, μάλιστα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και συγκεχυμένο τοπίο, που μετατρέπει τα σπίτια σε διαγνωστικά εργαστήρια και τους γονείς σε ειδήμονες να πρέπει να συμπληρώνουν πλατφόρμες με το αποτέλεσμα του τεστ και ύστερα να το εκτυπώνουν! Άρα οι γονείς καλούνται να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και την απαραίτητη ψηφιακή ευχέρεια για να ανταποκριθούν! Οι γονείς, δηλαδή, καλούμαστε πια εκτός από γνώσεις πληροφορικής και ψυχολογίας, να διαθέτουμε και γνώσεις ιατρικής!
 
           
Ο κάθε γονέας, όπως και ο κάθε εκπαιδευτικός, θα κάνουν το παν προκειμένου να παραμείνουν αυτοί και οι γύρω τους υγιείς. Προφανώς, κανείς από εμάς δεν θέλει να βάλει τον εαυτό του και τους γύρω του σε κίνδυνο.

           
Πού είναι όμως η ευθύνη του κράτους;;;;
Είναι δυνατόν με τόσες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους καθημερινά η ευθύνη να μετατοπίζεται ξανά στους πολίτες; Αντί τόσους μήνες να διαθέτουν χρήματα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και για τη θωράκιση των σχολείων, αυτοί σκορπίζουν εκατομμύρια στα ΜΜΕ, σε κλινικάρχες και στην πρόσληψη αστυνομικών! Δεν είναι, λοιπόν, ζήτημα αδυναμίας ή ανικανότητας, αλλά πολιτική επιλογή!!

Επιπλέον, προκαλεί οργή το γεγονός ότι το Υπουργείο προσπαθεί «από την πίσω πόρτα» να επιβάλει τις κάμερες στην τάξη, αφού τονίζει ότι όσοι μαθητές βρεθούν θετικοί στον ιό, θα παρακολουθούν το μάθημα που γίνεται στην τάξη τους με σύγχρονη σύνδεση, κάτι που έχει βρει αντίθετη σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.
             
Και ενώ το Υπουργείο μετακυλίει την ευθύνη για άλλη μια φορά σε εμάς, παράλληλα επιμένει ότι θα ισχύσει από φέτος το απαράδεκτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στην πανδημία (με κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια) και οι φετινοί υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής και οι μαθητές της Α’ Λυκείου την Τράπεζα Θεμάτων! Τόση αναλγησία και αδιαλλαξία απέναντι σε παιδιά που βιώνουν μια τόσο δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση φέτος!
    
Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και επειδή η πανδημία φαίνεται ότι θα κρατήσει  για καιρό, ενώνουμε τη φωνή μας 14/4/2021  με την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ Κέρκυρας που καλούν σε κινητοποίηση στις 14 Απρίλη και ώρα 13.00μμ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας στις Αλυκές Ποταμού για τις συνθήκες ανοίγματος των Λυκείων και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ
ΜΙΑ ΦΟΡΑ:


- σχολεία ανοιχτά (σε όλες τις βαθμίδες) με ολιγομελή τμήματα ώστε να μην συνωστίζονται 25 μαθητές σε τάξεις-κλουβιά,

- την πραγματοποίηση μαζικών επαναλαμβανόμενων covid tests στα σχολεία από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ δωρεάν για όλους,

- επαρκές μόνιμο προσωπικό  καθαριότητας,

- προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς,

- πρόσληψη σχολιάτρων και σχολικών νοσηλευτών,

- να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση / κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων,

- να μην ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τους φετινούς υποψηφίους.
 
 
                                                                                                                                   Κέρκυρα 8/4/2021