Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα τοξικά απόβλητα των τεστ - Τι θα κάνει ο Δήμος;

self test
09 Απριλίου 2021 / 09:55

Ο Σύλλογος Τεμπλονίου ζητά από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας να ενημερώσει τους πολίτες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων self test

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα χρησιμοποιημένα τεστ αποτελούν επικίνδυνα ιατρικά-τοξικά απόβλητα, τα οποία δεν πρέπει να καταλήξουν στο περιβάλλον, επισημαίνει ο Σύλλογος Τεμπλονίου. Ερωτάται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Σερεμέτης για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων, ώστε να μην αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος αναφέρει:

Όπως γνωρίζουμε από την Πέμπτη διατίθενται δωρεάν από το κράτος στα φαρμακεία όλης της χώρας τα ατομικά διαγνωστικά τεστ του COVID_ 19 με σκοπό να τα χρησιμοποιούν   αρχικά  εκπαιδευτικοί και μαθητές ( για τον κάθε έναν έως 2 την εβδομάδα ) και στην συνέχεια να είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες...

Ακούσαμε τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας κύριο Αλέξανδρο Σταματάκο σε ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΑ να εκφράζει  τις πολύ σοβαρές και εύλογες ανησυχίες του σχετικά με την τύχη που θα έχουν τα χρησιμοποιημένα  τεστ κατατάσσοντάς τα στα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ-ΤΟΞΙΚΑ απόβλητα λόγω ουσιών που εμπεριέχονται σε κάθε ένα από αυτά. 

Στην συνέχεια και σε επαφή που είχαμε μαζί του μας ενημέρωσε  ότι στο φυλλάδιο των τεστ εμπεριέχονται οδηγίες χρήσης και προφύλαξης στα Ελληνικά που αναγράφεται η οδηγία ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡIΒΑΛΛΟΝ, ΣΤΗΝ  ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ή ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΥΔΑΤΑ.

Αυτό σημαίνει ότι  θα προκύπτουν μετά την χρήση των τεστ στα χέρια του κάθε πολίτη ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ-ΤΟΞΙΚΑ απόβλητα για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταλήξουν σαν απλά απορρίμματα στους κάδους είτε πράσινους είτε  μπλε.

Έπρεπε  επομένως να υπάρχει ήδη αντίστοιχη μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας για ενημέρωση, συλλογή, απόθεση και διαχείριση των αποβλήτων αυτών  (χρησιμοποιημένων τεστ) κάτι που δεν έχουμε δει ακόμα.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος καλούμε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κύριο Ι.Σερεμέτη να ενημερώσει ως καθ ύλην αρμόδιος άμεσα τους δημότες για τον τρόπο με τον οποίον θα διαχειριστεί  η υπηρεσία τα  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ-ΤΟΞΙΚΑ απόβλητα έτσι ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία.

Περιμένουμε για τις απαντήσεις.