Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πολιτική εξαπάτηση ως καθημερινότητα στη δημόσια ζωή

Φοίβος Κακαβίτσας
08 Απριλίου 2021 / 17:14

Με αφορμή το ζήτημα της ανακοίνωσης της διοίκησης του νοσοκομείου, που δε ντράπηκε να ονομάσει ένα τετράκλινο δωμάτιο της καρδιολογικής ως “μονάδα εμφραγμάτων”, φάνηκε από την κάλυψη που έτρεξε να προσφέρει η ΝΟΔΕ Κέρκυρας, ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Ήταν ακόμα μια προσπάθεια να παρουσιαστούν από κυβερνητικής πλευράς, τα φύκια ως μεταξωτές κορδέλες, για να πέσει στάχτη στα μάτια του κόσμου την ίδια ώρα που δεκάδες συνάνθρωποι μας πεθαίνουν εκτός μονάδων εντατικής εξαιτίας και για να συγκαλυφθούν τα χιλιάδες ευρώ που πανελλήνια σκορπίζονται μέσω απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους. 

Αυτό δε συμβαίνει φυσικά μόνο εις τας Αθήνας… Η περίπτωση που επίσης προ 6μήνου καταγγέλθηκε από τον τομεάρχη διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, με την απευθείας ανάθεση του σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού του νοσοκομείου Κέρκυρας, αλλά και άλλων νοσοκομείων, στην εταιρία του υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Στα δικά μας επίσης προφανώς δεν αποκτάς μονάδα εμφραγμάτων, καρφώνοντας στον τοίχο το μόνιτορ παρακολούθησης και τοποθετώντας μια εκ των 2 νοσηλευτριών που ούτως ή άλλως έχουν βάρδια στην κλινική, να παρακολουθεί τον εμφραγματία, μέχρι αυτός να μετακινηθεί το επόμενο πρωί στα Γιάννενα.

Εάν η διοίκηση έβγαζε μια λιτή ανακοίνωση δηλώνοντας απλά ότι αναβάθμισε το χώρο αναμονής όσων θα διακομιστούν στα Γιάννενα κανείς δε θα μιλούσε. Δε θα ήταν κάτι αξιόλογο φυσικά για να δώσει κανείς συγχαρητήρια. Ιδιαίτερα καθώς η κλινική δεν έχει κάνει τίποτα για να αποτρέψει τη μείωση της στελέχωσης σε καρδιολόγους που ξεκίνησε από τα τέλη του 2019. 

Αντίστοιχη προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας είχαμε στο νοσοκομείο μας, όταν προ έτους έκλεισε το DETOX και καλά γιατί είχαμε πανδημία. Τελικά η πανδημία δε σταμάτησε, αλλά μετά την κατακραυγή της κοινωνίας, σε 3 μήνες το DETOX ξανάνοιξε σε νέο χώρο αφού ο παλιός πρόλαβε και δόθηκε σε άλλο τμήμα. Ο νέος χώρος όμως είχε λιγότερες θέσεις νοσηλείας (4 από 6 πριν) με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον λίστα αναμονής, αλλά η ΝΟΔΕ δε ντρέπεται να πανηγυρίζει και για αυτό….

Την ίδια κοροϊδία την ένιωσε ο μέσος Κερκυραίος, όταν έβγαιναν αφειδώς φωτογραφίες με τα 12 κρεβατια ΜΕΘ - ΜΑΦ που είχαν φτάσει προ 8μηνου στο νοσοκομείο και πολιτευτές της ΝΔ, ανακοίνωναν πως ήδη όλα λειτουργούσαν.. Τελικά όμως δεν έφτασε το προσωπικό..

Είναι η ίδια κοροϊδία που νοιώσαμε καθημερινά όλοι οι Έλληνες με τις 1200 κλίνες ΜΕΘ που δήθεν ανέπτυξε ηκυβέρνηση, που όμως τελικά με μόλις 750 διασωληνωμένους δε φτάνουν, καθώς περίπου 100 από αυτούς παραμένουν εκτός ΜΕΘ καθημερινά.. γιατί ως γνωστό άλλωστε αν άκουγαν τον ΣΥΡΙΖΑ και φτιάχνανε νέες ΜΕΘ θα ήταν χαμένα λεφτά όπως δήλωνε περιχαρής ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ πριν από λίγο καιρό. 

Είναι η ίδια κοροϊδία, με τους άριστους που προεκλογικά μας μιλούσαν γιαδήθεν αξιοκρατία στις προσλήψεις αλλά τελικά διορίζουν εκτός ΑΣΕΠ σε δήμο και περιφέρεια, με προκηρύξεις που ανακοινώνονται και κλείνουν εντός 48ωρου, χωρίς να υπάρχουν κριτήρια. gια να μη ξεχνιόμαστε και στο νοσοκομείο ενώ υπήρχε φαρμακοποιός που περίμενεστην επετηρίδα των επικουρικών, είχαμε περιστατικό που προσλήφθηκε ο παλιός, εκτός λίστας με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Είναι η ίδια ύβρις που νιώθει όποιος σέβεται την πολιτιστική μας κληρονομιά. Την ώρα που πέφτουν τσιμέντα στην ακρόπολη και τεμαχίζονται τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη παρά τις αντιδράσεις διεθνών ενώσεων αρχαιολόγων, η υπουργός πολιτισμού καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή που προβλέπει την τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας με το όνομα της μέσα στην Ακρόπολη. Ούτε η αείμνηστη Μελίνα με όλο τον αγώνα της για την επιστροφή των αρχαίων δε τόλμησε..

Είναι η ίδια απάτη περί του δήθεν ελέγχου της πανδημίας, τη στιγμή που ξανανοίγουν τα λύκεια εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο αποσυμφόρησης των μαθητών.Η κυβέρνηση ετοιμάζεται φυσικά να ρίξει την ευθύνη στους μαθητές, που οφείλουν μόνοι τους να τεστάρονται, με μια διαδικασία που είναι πολύ αμφίβολο αν θα έχει αποτελέσματα.Το ίδιο άλλωστε έκανε το Νοέμβρη, όταν έριξε την ευθύνη στους γιατρούς, για τους διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια κοροϊδία που νοιώθουν όσοι εργαζόμενοι, συνεχίζουν να στριμώχνονται σα σαρδέλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά φταίνε αυτοί που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Και φυσικά είναι η ίδια κοροϊδία προς όλους όσους πίστεψαν τη κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης που πουλούσαν ελπίδα το Δεκέμβρη για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα και ανοσία μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Η ίδια κοροϊδία σε όσους κρατάνε τα μαγαζιά τους κλειστά επί μήνες περιμένοντας να μειωθούν τα κρούσματα, η ίδια κοροϊδία που θα βιώσουμε όλοι σε λίγες μέρες όταν ξαφνικά θα ανοίξουν τα πάντα ενόψει της τουριστικής σεζόν, παρά τους δεκάδες θανάτους και διασωληνωμένους.

Κανείς φυσικά δε πρέπει να μιλάει για όλα αυτά, γιατί όποιος μιλάει κινδυνεύει με απόλυση, όπως έγινε με το πρόεδρο του σωματείου στο νοσοκομείο του Άγιο Σάββα, ή τρομοκρατείται με επιβολή ποινών όπως έγινε σε πολλά Ελληνικά νοσοκομεία (μεταξύ των οποίων και στο δικό μας). Η ίδια τρομοκρατία που ως μέσο ελέγχου της επιβάλλεται με αναίτια πρόστιμα αλλά και ξυλοδαρμούς σε όσους κάνουν βόλτες στις πλατείες.

Η κοινωνία αντιδρά στην κοροϊδία. Το βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που η κυβέρνηση δε μπορεί να ελέγξει, όπως ελέγχει τα κανάλια που παίζουν το παραμύθι της. Το βλέπεις δειλά-δειλά και στους δρόμους. Δυστυχώς για τη κυβέρνηση όσο και αν βολεύτηκε πίσω από τις απαγορεύσεις, η τραγική διαχείριση της πανδημίας, η (ξανά) βίαιη φτωχοποίηση του πληθυσμού και η αλαζονεία της δε μπορούν να σταματήσουν την κοινωνική έκρηξη που έρχεται. Το πώς αυτή θα εκφραστεί θα μας το δείξει το άμεσο μέλλον.

Φοίβος Κακαβίτσας, Αντιπρόεδρος Ένωσης Γενικών/Οικογενειακών ιατρών Κέρκυρας, πρώην Διοικητής ΓΝ Κέρκυρας