Συνδικάτο εργαζομένων τουρισμού: Προσβλητική η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Συνδικάτο εργαζομένων τουρισμού: Προσβλητική η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα αιτήματα των εργαζομένων του τουρισμού για προστασία του εισοδήματος, της υγείας και της εργασίας τους,

08
Απριλίου / 2021

συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης, με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Τι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία


Το ψήφισμα που τελικά πέρασε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” έχει ως εξής:

«Αντιλαμβανόμενοι τις πολλαπλές επιπτώσεις, σε οικονομικό, οικογενειακό, υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που έχει επιφέρει η πανδημία στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να συνεχισθούν τα μέτρα στήριξης:

- Στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων, βάσει των οποίων ικανοποιείται η συνθήκη της εποχικότητας, ως προαπαιτούμενο για την υπαγωγή στα μέτρα ενίσχυσης όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση.

- Να διασφαλιστεί η έκτακτη αποζημίωση και τους εργαζόμενους που δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, συμπλήρωση των διατάξεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ώστε να μην εξαιρούνται όσοι με τα σημερινά δεδομένα δεν ικανοποιούν το κριτήριο της εποχικότητας.

- Παροχή voucher δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ για τα παιδιά των εργαζομένων του τουρισμού κυρίως κατά την τουριστική περίοδο που πλήττονται από την πανδημία.

- Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (στεγαστικά/καταναλωτικά δάνεια, ΕΝΦΙΑ), και ταυτόχρονα αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.

- Διασφάλιση του επιδόματος ανεργίας για το διάστημα που μένουν εκτός αναστολής.

- Κατοχύρωση επιδόματος ανεργίας, για τους νεοεισερχόμενους, με την προσκόμιση οριζόντια των 50 ενσήμων, χωρίς πρόσθετη απαίτηση.

- Προτεραιότητα εμβολιασμού στους εργαζόμενους σε όλους τους τουριστικούς κλάδους και συνεχή tests, στους χώρους εργασίας.

- Το Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την συμπαράσταση του στα αιτήματα των εργαζομένων και στην συνεχή αναβάθμιση του ως πολύτιμο κεφάλαιο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».


Η αντίδραση του σωματείου

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα προσβλητικό, ένα κείμενο «για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Στην ανακοίνωσή του το  Συνδικάτο αναφέρει:

Αθροίζοντας τις ψήφους των εκπροσώπων της παράταξης που στήριξε στις περιφερειακές εκλογές η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και έχοντας πολιτικό δεκανίκι τον επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ , η κυβερνητική παράταξη στην περιφέρεια αρνήθηκε να στηρίξει τα αιτήματα επιβίωσης των εργαζομένων στην τουριστική οικονομία.

Εκφράζοντας το τυφλό ταξικό τους μίσος και αναδεικνύοντας τις νεοφιλελεύθερες ‘’ιδεοληψίες ‘’ τους,  οι 23 περιφερειακοί σύμβουλοι αρνήθηκαν τα ελάχιστα , αυτονόητα  αιτήματα των εργαζομένων .

Ο ‘’ιδεοληπτικός’’ τους παραλογισμός , τους οδήγησε στο σημείο να  χαρακτηρίσουν (μέσω της διευθύνουσας του αντιδραστικού  μετώπου ) τα σωματεία χιλιάδων εργαζομένων του Ιονίου ως παραταξιακά .

Θύμησε την εποχή  της Χούντας και της ΕΡΕ  όπου κάθε διαφορετική γνώμη χαρακτηριζόταν ‘’κομμουνιστική’’ , αδιαφορώντας ακόμη και  για τους χιλιάδες εργαζόμενους που τους ψήφισαν και βιώνουν τις ίδιες άθλιες επιπτώσεις της ανέχειας μαζί με τους εργαζόμενους κάθε πολιτικής απόχρωσης .

Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου συνέταξαν ατάκτως και  ψήφισαν ορισμένα δήθεν αιτήματα που τα μισά χρειάζονται ερμηνευτική εγκύκλιο για να γίνουν κατανοητά.

Τι όμως αρνούνται στους εργαζόμενους με την ψήφο τους οι 23.
- Αρνούνται  (αίτημα 1ο) Το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία και την υποχρέωση του κράτους να αποζημιώνει  με επίδομα ανεργίας όσους εργαζόμενους δεν τους εξασφαλίζει εργασία. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο 3μηνο επίδομα δεν το εγκρίνει για τους εργαζόμενους στον τουρισμό το περιφερειακό αντιδραστικό μέτωπο.
- Αρνούνται (Αίτημα 2ο ) Την καταβολή  600 ευρώ για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό από 10 Απρίλη έως 10 Αυγούστου που ενδεχομένως θα λάβουν τον πρώτο μισθό του καλοκαιριού .
- Αρνούνται (αίτημα 4ο ) Την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ,την επέκταση του προγράμματος στήριξης και την καταβολή επιδόματος ανεργίας φέτος και του χρόνου στους ξεναγούς .
- Αρνήθηκαν (αίτημα 5ο ) Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο ύψος που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος με βάση  τον μισθό.
- Αρνούνται  (αίτημα 6ο )Την εφαρμογή του ν.1346/83 σε συνδυασμό με την κλαδική ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη  πριν ένα μήνα για επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στις 25 Μάη.
- Αρνούνται  (αίτημα 7ο )Την εφαρμογή ξανά του νόμου που προβλέπει την αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους των τουριστικών επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν.
- Αρνούνται  (αίτημα 8ο ) Την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν  την άδεια και το επίδομα  αδείας που  όφειλαν  να καταβάλλουν   το αργότερο έως τις 31/12/20 στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας.
- Αρνούνται (αίτημα 9ο ) Την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων ώστε να θεσπιστούν κανόνες εργασίας και αμοιβής και όχι εργοδοτική ζούγκλα.
- Αρνούνται (αίτημα 10ο ) Την διαγραφή ή το πάγωμα των λογαριασμών νερού, ηλεκτρικού, τηλεφωνίας, αδιαφορώντας αν τα σπίτια θα μείνουν δίχως φως νερό τηλέφωνο
- Αρνούνται  (αίτημα 11ο ) Την ουσιαστική λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Αρνούνται ακόμη την ενίσχυση με προσωπικό του ΣΕΠΕ ώστε να είναι ανεξέλεγκτες οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα.
Εν τέλει αρνούνται και την ελάχιστη στήριξη στους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στους οποίους διαχέεται το εισόδημα των εργαζομένων στον τουρισμό.

Ο Επτανησιακός  λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του κατανοώντας  παράλληλα ότι όλα όσα απέσπασαν οι εργαζόμενοι κερδήθηκαν στον δρόμο του αγώνα για αυτό τόσο την Παρασκευή 9 Απρίλη,  όσο και την Τρίτη 20 Απρίλη και όποτε χρειαστεί πρέπει να πλημμυρίσουν από κόσμο οι δρόμοι της πόλης.