Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διοικητικές παλινωδίες υπεύθυνες διασποράς του κορονοϊού στις Υπηρεσίες του κεντρικού Δήμου, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ

δήμος κεντρικής κέρκυρας και διαποντίων νήσων
04 Απριλίου 2021 / 17:16

Τουλάχιστον ανησυχία προκαλεί η επιστολή της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ του νησιού, περιγράφοντας κατάσταση σύγχυσης στις Υπηρεσίες του κεντρικού Δήμου στη διαχείριση των διαπιστωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η επιστολή απευθύνεται στη δήμαρχο, τον γ.γ. του Δήμου και την Ομοσπονδία των σωματείων των εργαζομένων στους ΟΤΑ:
 
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την διαχείριση των κρουσμάτων που βρέθηκαν θετικά στον covid 19 στους εργασιακούς χώρους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, συγκεκριμένα 3 κρούσματα σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών στο Μαράσλειο Μέγαρο και 3 κρούσματα σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών στον χώρο στέγασης των Τεχνικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας του Δήμου.Έχουμε την ανησυχία ότι ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων πιθανόν να οδηγήσει σε διασπορά του ιού.

Οι συνάδελφοι που νόσησαν πήραν οδηγίες να μείνουν σε καραντίνα.

Υπάρχει όμως συνάδελφος ο οποίος είχε νοσήσει στο παρελθόν και είχε αναρρώσει με αρνητικά τεστ rapid και μοριακά και βρίσκεται τώρα εκ νέου θετικός, ενώ ήταν σε καραντίνα ενημερώθηκε να επιστρέψει στην εργασία του, επέστρεψε όπως ήταν υποχρεωμένος, σε ένα εργασιακό χώρο που συνυπάρχουν δεκάδες άτομα.Σε επικοινωνία του με αρμόδιο γιατρό του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, του συστήθηκε να απομακρυνθεί άμεσα όσο είναι θετικός και μέχρι να γίνει το μοριακό τεστ. 
Η άποψη της υπηρεσίας ήταν να επιστρέψει στην υπηρεσία του, αλλά κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να διαβεβαιώσει ότι όσο είναι θετικός δεν μεταδίδει τον ιό στις επαφές του.
Μετά την αντίδραση του Συλλόγου και συναδέλφων και ενώ ο συνάδελφος παρέμεινε σε επαφή για πάνω από τρεις ώρες, βρέθηκε η λύση να απομακρυνθεί από την υπηρεσία.
 
Και εδώ παλεύουμε για τα αυτονόητα και για μας η αντιμετώπιση του ιού δεν πρέπει να γίνεται με επιπολαιότητα.
Οι οδηγίες που πήραν οι συνάδελφοι που εργάζονται στους ίδιους χώρους με τα θετικά κρούσματα είναι να μείνουν κατ’ οίκον επί τριήμερο και την τέταρτη μέρα να επιστρέψουν στην εργασία τους να κάνουν το πρώτο τεστ και μέχρι να γίνει το δεύτερο που είναι το επιβεβαιωτικό να συνεχίσουν να εργάζονται.

Έτσι υπήρξαν συνάδελφοι που ήταν μεν αρνητικοί στο πρώτο τεστ και ακολουθώντας τις οδηγίες της υπηρεσίας παρέμειναν στην εργασία τους πριν βγει το δεύτερο, στο οποίο βρέθηκαν θετικοί, έχοντας όλες αυτές τις μέρες κανονικές συναναστροφές με συναδέλφους και πολίτες.

Άτομα που βρίσκονταν στο ίδιο γραφείο με επιβεβαιωμένα κρούσματα, εξακολούθησαν να έρχονται σε επαφή με συναδέλφους άλλων γραφείων και Δημότες, μετατρέποντας τους εργασιακούς μας χώρους σε υγειονομικές βόμβες .
Επειδή η ευθύνη ανήκει στους αρμόδιους οι οποίοι παίρνουν και τις αποφάσεις, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως αν τρία κρούσματα σε μία μονάδα θεωρούνται κατά συρροή, αν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και αν έγινε απολύμανση με ειδικό εξοπλισμό, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Θεωρούμε πολύ σοβαρό θέμα την διασπορά του ιού σε εργαζόμενους και δημότες.
και έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας
Ελπίζουμε ειλικρινά να διαψευστούν οι ανησυχίες μας και οι συνεχείς προστριβές μας για την ορθό τρόπο προστασίας συναδέλφων και Δημοτών και να μην έχουμε άλλα κρούσματα έχοντας δημιουργήσει μία εστία διασποράς στην Κερκυραϊκή Κοινωνία.
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του σωματείου Στ. Κορφιάτης και η γραμματέας Ελ. Καραΐσκου και στάλθηκε το Σάββατο 3/4.

Ανταπόκριση από τη δημοτική Αρχή δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής (Κυριακή, απόγευμα)