Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H επετειακή παρουσίαση «Ήχος και Φως 1821 – 2021» (video)

200 χρόνια
25 Μαρτίου 2021 / 08:53

Aπό την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2021, παραμονή της Εθνικής Επετείου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η επετειακή παρουσίαση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο του έργου «Ήχος και Φως 1821 – 2021, μια Επέτειος, μια Ιδέα, μια Δημιουργία».

Πρόκειται για την εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκε ο τρόπος και οι διαδικασίες, οι οποίες ακολουθήθηκαν για τη δημιουργία της Χαρτογραφικής Προβολής, που εγκαινίασε τις επετειακές εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όταν, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2021, παρουσιάστηκε -υπό τους ισχύοντες υγειονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας- στην επιφάνεια του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων στην Κέρκυρα.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου:

«Έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε μαζί, να μοιραζόμαστε τα κοινά αισθήματα, της υπερηφάνειας, του στοχασμού για την πορεία της χώρας μας, για το σήμερα, αλλά και να σταθούμε δημιουργικά αντιμέτωποι με το μέλλον μας, διότι ο στοχασμός μας φέρνει κοντά όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Πρύτανη, κύριο Ανδρέα Φλώρο και όλη την ομάδα, που εργάστηκε για να προετοιμάσει αυτή την εξαιρετική παράσταση, την χαρτογραφική προβολή, το «ήχος και φως», όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το μήνυμα της Εθνικής Επετείου. Διότι οι ιδέες, τα αισθήματά μας, οι σκέψεις μας, έχουν την ευκαιρία να πάρουν μορφές, να πάρουν ζωντανή εικόνα μέσω αυτού του δημιουργήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου.



Είναι και μια ευκαιρία απόψε να στείλουμε κι ένα μήνυμα σε όλους τους Επτανήσιους, σε όλους τους συμπατριώτες μας, Έλληνες του εξωτερικού, διότι από απόψε αρχίζουμε να ενώνουμε τις σκέψεις και την καρδιά μας με υπηρηφάνεια απέναντι στο μεγάλο γεγονός της εξέγερσης των Ελλήνων και κυρίως, ως Επτανήσιοι, να τιμήσουμε τη λαμπρή ιστορία των Ιονίων Νήσων, που απετέλεσαν τη μήτρα της προετοιμασίας της Επανάστασης, μια μεγάλη αγκαλιά για τους επαναστατημένους Έλληνες και μια συνεχή τροφοδοσία σε ιδέες, αισθήματα, αποφασιστικότητα και σε μέσα για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ήταν πάντα τα Ιόνια Νησιά.
Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και μια μεγάλη πτυχή, που δεν έχει μελετηθεί, δεν έχει διαδοθεί, αυτή της συμμετοχής των Επτανησίων στον Αγώνα του ’21 και στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους στη συνέχεια.

Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία του αυτή, που θ’ αποτελέσει τη βάση της συζήτησης και της σκέψης μας, αλλά και για τη συνεργασία του σε όλα τα έργα και τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει μαζί για να κάνουμε τη δική μας διαδρομή στην ιστορία των Ιονίων Νήσων, που συνδέεται με τη μεγάλη Εθνική Παλιγγενεσία. Σας ευχαριστώ».

Χαιρετισμό, εκτός από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, απηύθυνε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος.



«Η σημερινή εκδήλωση επιδιώκει να αφηγηθεί τη διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας, την ιστορική τεκμηρίωση έως και την αποτύπωση της με σύγχρονα οπτικό-ακουστικά μέσα, άγνωστα ενδεχομένως στο ευρύ κοινό, τα οποία καλλιεργούνται ερευνητικά και θεραπεύονται διδακτικά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η σύγχρονη Τέχνη στην υπηρεσία της διατήρησης και καλλιέργειας της συλλογικής μνήμης, της μετάδοσης μηνυμάτων σύνθετων και ταυτόχρονα τόσο ουσιαστικών για το εθνικό γίγνεσθαι», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, ενώ από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, ευχήθηκε στο κλείσιμο του δικού χαιρετισμού: «Ας είναι οι υψηλοί συμβολισμοί της Τέχνης, έμπνευση και οδηγός, για ένα μέλλον αισιόδοξο και φωτεινό για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».

Την αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας της Χαρτογραφικής Προβολής «Ήχος και Φως 1821 – 2021» ανέλαβαν στη συνέχεια οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης και Απόστολος Λουφόπουλος και η Επίκουρη Καθηγήτρια, Αγγελική Μαλακασιώτη.

Το έργου «Ήχος και Φως 1821 – 2021», το οποίο παρουσιάστηκε στην επιφάνεια του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2021, επιχειρεί να αποτυπώσει το μήνυμα της επετείου με τη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών μεθόδων και οπτικοακουστικών τεχνολογιών.