Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξανά χωρίς υποδομές θα ανοίξει η σεζόν - Τι΄ χες Γιάννη; τι΄ χα πάντα!

Ξεναγοί
19 Μαρτίου 2021 / 11:46

Απορρίμματα, οδικό δίκτυο, κυκλοφοριακό, πάρκινγκ, ράμπες, τουαλέτες, τα προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος - αν υπήρχε σύμπνοια των τριών Δημάρχων

Ενόψει του ανοίγματος της νέας σεζόν, η Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν:
 
Καθώς ετοιμαζόμαστε να διανύσουμε το δεύτερο χρόνο αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας που μας έχει καταρρακώσει όλους ψυχικά και οικονομικά, παρατηρούμε ότι εμφανίζεται δειλά-δειλά κάποια κινητικότητα σχετικά την φετινή τουριστική σαιζόν.

Αναπόφευκτες όμως είναι ταυτόχρονα οι σκέψεις και η απογοήτευση σχετικά με το χρόνο που χάθηκε. Ένας ολόκληρος χρόνος το οποίο θα έπρεπε να είχαμε αξιοποιήσει, αναβαθμίζοντας τις υποδομές του εγκαταλελειμμένου μας νησιού. Κάτι που θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί αν στο μεσοδιάστημα είχαν κληθεί όλοι οι φορείς του τουρισμού σε σοβαρό και γόνιμο διάλογο.

Για να προκύψει βέβαια κάτι τέτοιο αρχική προϋπόθεση θα αποτελούσε η σύμπνοια των τριών Δημάρχων, οι οποίοι ίσως ξεχνούν ότι τα συμφέροντα του νησιού είναι κοινά από Βορρά έως Νότο. Αν και τα ζητήματα προς επίλυση είναι πολυάριθμα, θα κάνουμε μια προσπάθεια να εστιάσουμε στα κυριότερα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της τελευταίας στιγμής.

1. Απορρίματα: Ακούμε στα ΜΜΕ ότι πρόκειται να ξαναρχίσει σύντομα η μεταφορά των απορριμμάτων και η Περιφέρεια δια του αρμοδίου της Αντιπεριφερειάρχη μας ενημέρωσε ότι σύντομα δημοπραττείται η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ελπίζουμε ωστόσο να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν αυτές του 2018.

2. Οδικό δίκτυο: Ενημερωθήκαμε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις στο δίκτυο ευθύνης της και αναμένουμε να πληροφορηθούμε για τα τμήματα που ανήκουν στους Δήμους. Ωστόσο, αν δεν προβλεφθεί ευπρεπισμός και καθαρισμός των οδών δεξιά και αριστερά και καθ' ύψος, το οδικό δίκτυο παραμένει επικίνδυνο. Επιπλέον, η έλλειψη σήμανσης αλλά και η λανθασμένη και απαρχαιωμένη ήδη υπάρχουσα αποτελούν ντροπή, και αλίμονο σε όποιον δεν διαθέτει τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα (GPS) και κάνει το λάθος να βασιστεί στις πινακίδες.

3. Κυκλοφοριακό: Μπορεί να μην μας απασχολεί επί του παρόντος, αλλά η τουριστική σεζόν είναι προ των πυλών. Ας μεριμνήσουμε πριν να είναι αργά. Το πρόβλημα αυτό βέβαια οξύνεται περισσότερο με την κυκλοφορία των είκοσι και πλέον Ανοιχτού Τύπου Λεωφορείων, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν και όπως έχει διαπιστωθεί κι από πολλούς άλλους φορείς.

4. Πάρκινγκ: Η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται καθημερινά στο Αχίλλειο, στο Κανόνι αλλά και σε πολλά άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία σε επισκέπτες, και κατοίκους των περιοχών. Ζητάμε άμεσα δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης για λεωφορεία και Ι.Χ. σε όλα τα σημεία αυτά, όπως και στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό μουσείο μας, στο Μον Ρεπό και στη “σκάλα του Δημάρχου”.

5. Ράμπες: Τα ακατάλληλα πεζοδρόμια με τους στύλους φωτισμού στη μέση αυτών, η έλλειψη ραμπών για άτομα με κινητικές δυσκολίες και παιδικά καρότσια, καθώς και η κατάληψη των όσων υπάρχουν από ανεγκέφαλους συμπολίτες μας καθιστούν την όμορφη πόλη μας άκρως αφιλόξενη.

6. Τουαλέτες: Η έλλειψη δημόσιας τουαλέτας στους πολυσύχναστους χώρους εντός της πόλης αλλά και εκτός (Παλαιοκαστρίτσα) αναγκάζει τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους να καταλήγουν στα καταστήματα και τους καταστηματάρχες να καλούνται να το υπομένουν, με δική τους επιβάρυνση.

Ζητάμε λοιπόν, να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις, πριν είναι πολύ αργά. Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί για ακόμα μία χρονιά να γκρινιάζουμε στα ΜΜΕ εκ των υστέρων. Ας νοικοκυρέψουμε για μια φορά τον τόπο μας πριν την έλευση των “καλεσμένων”.

η Πρόεδρος της Ένωσης Ξεναγών, Μάγδα Κουσουνή 
ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουρ.Λεωφορείων, Νίκος Τσαγγάρης