Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη - 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821 - 2021

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη
10 Μαρτίου 2021 / 15:45
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: Ελευθερία. Είναι αυτό που κατάφερε αυτό το μικρό έθνος τότε. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίζουμε. «Ένα έργο και ο δημιουργός του την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης στην Κέρκυρα» Λουί Ντυπρέ, «Σουλιώτης στην Κέρκυρα», 1825, Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζει τη δράση: «Ένα έργο και ο δημιουργός του την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης στην Κέρκυρα». Το έργο ανήκει στη Συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και αναφέρεται στον Γάλλο ζωγράφο και φιλέλληνα Louis Dupré [Λουί Ντυπρέ] (1789-1837).

Το 1813 ο Λουί Ντυπρέ βρίσκεται στην Ρώμη για σπουδές. Εκεί συναναστρέφεται με πολλούς καλλιτέχνες και γνωρίζει τρεις Άγγλους φιλότεχνους οι οποίοι του προτείνουν να τους συνοδεύσει στο ταξίδι τους στην Ελλάδα. Έτσι η συντροφιά των τεσσάρων περιηγήθηκε την Κέρκυρα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Αττική, τα νησιά του Σαρωνικού και ο ίδιος ο Ντυπρέ συνέχισε στην Κωνσταντινούπολη και στο Βουκουρέστι, προσκεκλημένος του Μιχαήλ Σούτσου. Ο Λουί Ντυπρέ ήταν ευγενής, κοινωνικός, δραστήριος, ευθύς, με θάρρος και εντιμότητα, αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα, έτσι έγινε αμέσως αγαπητός στους Έλληνες.

Επιστρέφοντας στη Γαλλία, το 1825, εκδίδει το ταξιδιωτικό του λεύκωμα με σαράντα έγχρωμες λιθογραφίες, χαραγμένες από τους καλύτερους λιθογράφους.
Στη συλλογή της Κ. Π., στην αίθουσα χαρακτικής, βρίσκεται το έργο του Λουί Ντυπρέ «Σουλιώτης στην Κέρκυρα» και αναφέρεται στον σουλιώτη Νικόλαο Περβόλη. Είναι μια χρωμολιθογραφία του 1825 η οποία δωρίσθηκε στην Πινακοθήκη από το δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό Γεώργιο Ρωμαίο και τη σύζυγό του Μαρία.

Στο έργο αυτό ο Ντυπρέ αποτυπώνει με ρεαλιστικό τρόπο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του σουλιώτη και με απόλυτη ακρίβεια την αμφίεση του. Βλέπουμε μια καθαρότητα στο θέμα. Τον ενδιαφέρει το πρόσωπο, η στάση του σώματος και το ένδυμα και τα αποδίδει με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύεται το ήθος της παράστασης σε μια ισορροπημένη σύνθεση. Μια σύνθεση στην οποία επιδιώκεται η τελειότητα, η αρμονία και η ισορροπία σχεδίου και χρώματος.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.