Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πορεία προς το Βοριά: «Προϋπολογισμός και μικροϋπολογισμοί...»

Πορεία προς το Βοριά
23 Φεβρουαρίου 2021 / 15:24

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε στο Δήμο της βόρειας Κέρκυρας μια ιδιαίτερη κινητικότητα σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων απ όλες τις πλευρές.

Με αφορμή τον προϋπολογισμό θέλουμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:

Η παράταξή μας δεν ψήφησε κανένα από τους  δύο προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν  με βασικό κριτήριο  τα υπέρογκα πλασματικά έσοδα  στα οποία βασίζονται οι ίδιοι πόροι του Δήμου, κάτι που καθιστά την υλοποίηση του προϋπολογισμού ανέφικτη. Παρ όλο που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης  που κατέθεσαν τη δική τους εναλλακτική πρόταση, παραδέχτηκαν και αυτές  την υπερβολή στην εκτίμηση των εσόδων, δε συμπεριέλαβαν αυτό το κομμάτι στη δικιά τους αντιπρόταση.

Ρωτάμε μια ακόμα φορά δημόσια, όχι μόνο τη δημοτική αρχή αλλά και τον καθένα που διαθέτει απλή λογική, σε τι στηρίζεται η εκτίμηση του τριπλασιασμού των εισπρακτέων δημοτικών τελών από τους πολίτες και τους επαγγελματίες, σε μια περίοδο  που η κοινωνία μαστίζεται από την οικονομική πανδημία η οποία δεν ξέρουμε ούτε πότε τελειώνει ούτε το πραγματικό μέγεθος από τα συντρίμμια που αφήνει.

Η δημοτική αρχή θα έπρεπε ως όφειλε να είχε φέρει σε διαβούλευση το θέμα του προϋπολογισμού εδώ και πολύ καιρό αντί να προβαίνει σε διάφορους λεκτικούς εντυπωσιασμούς κατόπιν εορτής. Και αυτό όχι μόνο για ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι και τη διαχείρισή του, αλλά και για όλο το σχεδιασμό που θα έπρεπε να είναι μια συλλογική διαδικασία και όχι μια εγκεφαλική σύλληψη του Δημάρχου και της παράταξής του.

Όσο αφορά τα επιχειρήματα ότι η αντιπολίτευση τορπιλίζει το έργο της δημοτικής αρχής , αυτά καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα. Μόνο το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που ανέρχεται σε 250-300€/τόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, καταρρίπτει όλη την αυτοδιαφήμιση  για τα «καταπληκτικά» και «πρωτοπόρα» συστήματα διαχείρισης του Δήμου.  Από την άλλη ενώ καταθέτουν πρόταση  πλουσιοπάροχων δαπανών για διάφορες μελέτες, έρχονται να ζητούν με μορφή εράνου από φορείς να συνδράμουν στα έξοδα, όπως το να ζητούν από τα σχολεία να πληρώνουν επισκευαστικά έξοδα και  το λογιστικό κόστος λόγω αδυναμίας κάλυψης από τις υπηρεσίες του Δήμου. Όλα αυτά δεν συνιστούν καμία επιτυχία στο έργο της δημοτικής διοίκησης.

Τέλος να αναφερθούμε σε ένα παιχνίδι εμπλοκής των προέδρων των κοινοτήτων σε ένα πόλεμο εντυπωσιασμών μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα και μια επιλεκτική στοχοποίηση προέδρων από τη δημοτική αρχή. Είναι μια πολιτικά ανήθικη παλιομοδίτικη τακτική που πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ!