Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανδρέας Σαούλος - Ο πρώτος απολογισμός του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας καταργεί το ήμισυ του παντός

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
19 Φεβρουαρίου 2021 / 18:00

Η αποχώρησή μου αλλά και των τεσσάρων συναδέλφων μου από κάθε αρμοδιότητα ήταν κυρίως η επισφράγιση πρωτοφανούς εγωκεντρισμού και ασυνεννοησίας με τον Δήμαρχο από την ανάληψη των καθηκόντων μας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέρασε ένας χρόνος από την μοιραία εκείνην νύχτα της 3ης Φεβρουαρίου του 2020 όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα όνειρα των Δημοτών της Βόρειας Κέρκυρας έπεσαν αμαχητί στον βωμό της σκοπιμότητας, των συναλλαγών και της αυταρχίας του πρώτου δυστυχώς πολίτη του Νεοσύστατου Δήμου.
Ο Νεοσύστατος Δήμος της Βόρειας Κέρκυρας στη γενέθλια ύπαρξή του και πεντάμηνη μόλις παρουσία του χρειάστηκε να δώσει τις πρώτες του διοικητικές εξετάσεις και να πάρει σοβαρότατες αποφάσεις και θέσεις αρμοδιότητάς του, για μια πανέμορφη περιοχή 490 στρεμμάτων, όπου επρόκειτο μέρος της να οικοδομηθεί από ιδιωτική εταιρεία. Αναφέρομαι στην περιοχή “Ερημίτη” και η ιδιωτική εταιρία που είχε ήδη νοικιάσει και αγοράσει από το Ελληνικό Δημόσιο το συγκεκριμένο ακίνητο, ζητούσε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου εξαντλώντας κάθε προθεσμίες και περιθώρια καθυστέρησης, μια διοικητική πράξη προκειμένου να συνεχίσει την υλοποίηση των στόχων της.

Ο Δήμαρχος θέλοντας να ικανοποιήσει μερίδα πολιτών της περιοχής αλλά και όμορους επενδυτές, αρνούμενος για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει την θετική εισήγησης των Τεχνικών του Υπηρεσιών, τις παρακλήσεις αρκετών Δημοτικών Συμβούλων και συνεργατών του, Δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, Βουλευτού, Υπουργών, δημιούργησε ένα Δημοτικό Συμβούλιο παρωδία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε τραγωδία. Κάλεσε κάθε αρμόδιο μα κυρίως αναρμόδιο ως συμπαράσταση, ακύρωσε τον Δ/ντή των Τεχνικών του Υπηρεσιών, προσέβαλε τον Πρόεδρο της ποιότητας ζωής Αντιδήμαρχο και άμεσο συνεργάτη του (τον γράφοντα) αλλά και άλλους συμβούλους του, με αποκορύφωμα και πρωτίστων των όλων τον υβριστικό διωγμό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου από τη θέση του και την άμεση κατά του Κώδικα αντικατάστασή του. Ανάποδα το σακί στον μύλο θα έλεγε ο λαογράφος.

Η επόμενη μέρα θλιβερή και τραγική, τόσο για τον Δήμο όσο και για την Αυτοδιοίκηση. Η Κυβέρνηση δεσμευόμενη στην προώθηση της επένδυσης καταργεί σοβαρότατες αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέντε από τους άμεσους συνεργάτες του Δημάρχου (δύο Αντιδήμαρχοι, δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) υποβάλουν την παραίτησή τους από κάθε αρμοδιότητα. Τα όνειρα και οι προσδοκίες των Δημοτών της Βόρειας Κέρκυρας κατρακύλησαν στον Εγωκεντρισμό και Αυταρχισμό. Και σήμερα αντί για μία ιστορική συνεργασιακή και δημιουργική επέτειο αμαυρώνουμε μνημονεύουμε και θλιβόμαστε.

Θλιβόμαστε, γιατί εκτός του πλειοψηφούντα Δημοτικού Συμβούλου του ο οποίος νωρίς νωρίς δια τεχνάσματος κατερρίφθη του αξιώματος, τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι άλλοι τέσσερις αποχωρήσαντες συνάδελφοί μου αλλά και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι κάθε παράταξης που ορκιστήκαμε πίστη και αφοσίωση στα όποια καθήκοντά μας, βλέπουμε το καράβι να κατευθύνεται στα βράχια και τον καπετάνιο να φωνάζει από τα μεγάφωνα «προστατέψτε την ανακύκλωση» «προστατέψτε την ανακύκλωση». Και δεν υπερβάλλω. Και βέβαια η ανακύκλωση είναι από τα πρωτεύοντα στοιχειά όπως η κομποστοποίηση, όπως και τα οργανικά αλλά εδώ ασχολούμαστε μόνο με το δέντρο και χάσαμε το δάσος.

Η αποχώρησή μου αλλά και των τεσσάρων συναδέλφων μου από κάθε αρμοδιότητα ήταν κυρίως η επισφράγιση πρωτοφανούς εγωκεντρισμού και ασυνεννοησίας με τον Δήμαρχο από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Με τέτοιες πρακτικές πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε δεσμεύσεις όπως, λιμάνια, λίμνες, παραλίες, υποδομές, καταστροφή Κερκυραϊκού ελαιώνα, ιδιαιτερότητες στο περιβάλλον, την Δημοτική και αγροτική οδοποιία, αλλά ούτε και την απλή καθημερινότητα.
Θεοποιήσαμε τον επί δεκαετίας και πλέον πολιτικά εξαφανισμένο σημερινό Άρχοντα του Δήμου, αγνοώντας στοιχεία δυσμενών λειτουργιών του παρελθόντος και πολιτικών δικαστικών εκκρεμοτήτων και στρατευτήκαμε στο όραμα της αναβάθμισης της εγκαταλελειμμένης περιοχής μας με καθαρά κριτήρια εμπειρίας. Δυστυχώς η απρόσμενη πανδημία μας στέρησε το δικαίωμα κοντινής επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους Δημότες μας και ιδιαίτερα με αυτούς που πίστεψαν σε εμάς, αλλά και σε αυτούς που υποσχεθήκαμε ακούραστη παρουσία και εργασία.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μας και δεκαοκτάμηνης Δημοτικής παρουσίας, αγνοήθηκε ολότελα το πρόγραμμά μας, ξεχάστηκαν οι δεσμεύσεις μας, απομακρύνθηκε κάθε σχεδιασμός υποχρέωση και προγραμματισμός.

Τα Δημοτικά Συμβούλια, η απόλυτη διαδικτυακή υποβάθμιση του θεσμού.
Η δυνατότητα της πολιτείας παρακολούθησης και προώθησης θεμάτων μέσω του συλλογικού οργάνου της Οικονομικής Επιτροπής, έγινε προσωπικών του επικεφαλής απαιτήσεων. Με την διάσπαση του Ενιαίου Δήμου του Νησιού μας παραλάβαμε 60 περίπου κάθε κατηγορίας οχήματα κυρίως μη λειτουργικά. Στο πεντάμηνο με την αμέριστη βοήθεια και στήριξη επαγγελματιών της περιοχής μας και πέραν αυτής, αλλά και τις φιλότιμες προσπάθειες υπαλλήλων και συνεργατών, τα περισσότερα λειτούργησαν σωστά έως και άψογα. Σήμερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα πλην των απορριμματοφόρων πηγαίνουν σπανίως ή κατόπιν εντολής του επικεφαλής.

Η «μόδα μόστρα» πράσινη γωνιά καταργώντας τον μπλε κάδο ο οποίος κοσμείται πλέον και με ετικέτα «ΜΟΝΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ» πλην ξεχωριστών περιπτώσεων αναποτελεσματική χωρίς ιδιαίτερο ποσοστό, οικονομικό κίνητρο και όφελος. Οφείλω εδώ να συγχαρώ τους ντόπιους και ξένους εθελοντές. Δεσμευτήκαμε επάνδρωση των πρώην Δημοτικών Καταστημάτων Αγρού - Σιδαρίου -Κουλούρας και αντί αυτού όλοι οι εργαζόμενοι πλην ενός-δύο μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο στην Αχαράβη, τιμωρώντας τον Δημότη έστω για μία υπογραφή ή μία σφραγίδα σε έναν απίστευτο συνωστισμό και με μέτρα προστασίας πληρωμένα κάποια και από την τσέπη τους.

Τα πλεξιγκλάς των γραφείων, μερικά πακέτα μάσκας και ελαχιστότατες παροχές δεν νομίζω ότι ανταποκρίνονται στο ποσό των 436.000,00 ευρώ που χορήγησε τμηματικά η κυβέρνηση για τον Κορωνοϊό.

Η Δημοτική Αρχή που στο νέο της ξεκίνημα ευτύχησε να έχει στο πλευρό της εκτός της πλειοψηφίας των συμβούλων της, την μείζονα - ελάσσονα και κατά περίπτωση όλη την αντιπολίτευση, τις παροχές του κεντρικού Δήμου Κέρκυρας, την Περιφέρεια, τους Βουλευτές και ολόκληρη την Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να τους πετά όλους στον κάδο ανακύκλωσης για να μην πω στον κάδο απορριμμάτων και να μην έχει φέρει για ψήφιση ούτε καν τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας-λειτουργίας (ΟΕΥ) λειτουργώντας σκοπίμως με αυθαίρετη διοίκηση χωρίς κανόνες και νόμους.

Δεν μπορούν να καθυστερούν υπερβολικά ή και να ακυρώνονται οι προτάσεις των σχολικών μονάδων. Δεν γίνεται να απαξιώνονται προγράμματα όπως «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», «ΤΡΙΤΣΗΣ» που έχουν μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη την προοπτική και κοινωνική αλληλεγγύη της Αυτοδιοίκησης και να αναζητούνται περίτεχνoι Διαδημοτικοί Οργανισμοί ευέλικτου σκοπού με τις όποιες στην πορεία τους συνέπειες.
Δεν νοείται οι κατεξοχήν δραστήριοι και ευαίσθητοι πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων να ικανοποιούνται μόνο από τις πάγιες προκαταβολές ακυρώνοντας την κάθε γνωμοδοτική τους αρμοδιότητα πρόταση η και απαίτηση.
Δεν είναι δυνατόν οι προβλέψεις «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» και απλής αναλογικής για καθολική αξιοποίηση και συνεργασία στελεχών της αντιπολίτευσης να τυγχάνουν απόρριψης μόνο στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Δεν έχει συμβεί στο πανελλήνιο να περνά ο πρώτος οικονομικός προϋπολογισμός σχεδόν ομόφωνα και την δεύτερη χρονιά να καταθέτει δικό της προϋπολογισμό η αντιπολίτευση.

Δεν μπορεί η διαχείριση των απορριμμάτων, ένα τόσο σοβαρό και φλογερό ζήτημα να έχει τέτοιον ερασιτεχνισμό και σκοπιμότητα οδηγώντας την Κυβέρνηση στην κατάργηση ακόμα μιας αρμοδιότητας (Σύνδεσμο), υλοποιώντας πολύ ορθά πλέον το νέο Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης πρόληψης και παραγωγής αποβλήτων σε Περιφερειακή αρμοδιότητα (ΦΟΣΔΑ).

Δεν πίστευα ότι σε έναν πολύ πλούσιο τουριστικά Δήμο η ύπαρξη δικτυακής ιστοσελίδας διαφήμισης και ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών, δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα όπως το σύνολο των Δήμων τουριστικών και μη προορισμών πανελληνίως. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι άπαντες οι μη εκλεγμένοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι άφαντοι και καθόλου χρήσιμοι. Δεν μπορώ να δεχθώ με τόσες παροχές και προγράμματα να ζητιανεύουμε η και να απαιτούμε δωρεές μικρού όγκου οχημάτων.

Μέσα στα τόσα μεγάλα ζητήματα και προβληματισμούς αλλά και ακόμα περισσότερα, ποτέ δεν έπαψα να αγωνιώ και να συμμετέχω τόσο εγώ προσωπικά και οι αποχωρήσαντες από τη Δημοτική Αρχή συνάδελφοί μου, όσο όπως έχω εκτιμήσει παρατάξεις και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης προσπαθώντας πάντοτε για το πρέπον και το καλύτερο.

Θέλω να πιστεύω ότι η φιλοσοφία των συνεργασιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που στον δικό μας Δήμο αποτελεί ασύλληπτο γεγονός, η ευθύνη του ρόλου και των δράσεων που αναλάβαμε ως δημοτικοί σύμβουλοι, η αυτοκριτική, η αναγνώριση αδυναμιών, η έλλειψη κοντινής επικοινωνίας λόγω covid μας επιφορτίζουν με περισσότερο σχεδιασμό και βούληση ώστε να οικοδομηθούν με τους δημότες μας ακόμα μεγαλύτερες σχέσεις ουσίας και εμπιστοσύνης.
 Γι’ αυτό συμμετέχω! Γι’ αυτό συμμετέχουμε ενεργά! Για να γίνει το ανέφικτο εφικτό. Για να προτείνουμε υγιή έργα και δράσεις με απόλυτη διαφάνεια. Για να δώσουμε την δυνατότητα στην Δημοτική Αρχή να κάνει πράγματα που θέλει αλλά όχι όπως θέλει. Για να ανταμείψουμε και αποζημιώσουμε την Δημότισσα και τον Δημότη που μας εμπιστεύτηκε.

Ανδρέας Σαούλος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βόρειας Κέρκυρας