Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι πλούσιες Χώρες το εμβόλιο, οι άλλες...

18 Ιανουαρίου 2021 / 17:58

Ο κόσμος βρίσκεται στο «χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» εάν οι πλούσιες χώρες μονοπωλούν τα εμβόλια COVID-19 αφήνοντας τους φτωχότερους να υποφέρουν, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

• Η Σλοβακία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μαζικών δοκιμών, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου. Στόχος του είναι να δοκιμάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της σε εννέα ημέρες.

• Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό επιβατών από τη δεκαετία του 1980 καθώς η παγκόσμια πανδημία επηρέασε την ταξιδιωτική βιομηχανία. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας κατέγραψε 18,8 εκατομμύρια επιβάτες το 2020, μείωση 73% σε σύγκριση με το 2019.

• Η Ισπανία άρχισε να δίνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19 σε όσους δέχθηκαν την πρώτη δόση, τον Δεκέμβριο.

• Τα απαγορευτικά μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να χαλαρώσουν από τις αρχές Μαρτίου, με την επιστροφή στο σύστημα με τις ζώνες, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια, Nadhim Zahawi. Αυτό θα είναι δυνατό μόλις η κυβέρνηση επιτύχει τον στόχο της για εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

• Η κυβέρνηση της Λετονίας θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία ρωσικής γλώσσας για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και θα συμβάλει στην αύξηση των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού. Έχει εμβολιάσει μόλις 15.756 άτομα, περίπου 0,008% του πληθυσμού.

• Συνολικά 111 κάτοικοι βελγικού Γηροκομείου έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή COVID-19 που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται 39 μέλη του προσωπικού και η εκδήλωση των λοιμώξεων οδήγησε σε τρεις θανάτους.

• Η Αυστρία ακολούθησε τη Βαυαρία ώστε να καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες FFP2 σε όλα τα καταστήματα λιανικής, τα σούπερ μάρκετ και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

• Οι ελβετικές υγειονομικές αρχές έχουν επιβάλει καραντίνα σε δύο ξενοδοχεία και έκλεισαν τις σχολές σκι στο θέρετρο St Moritz για να προσπαθήσουν να ελέγξουν μια έκρηξη των εξαιρετικά μεταδοτικών νέων παραλλαγών COVID-19.

• Βρετανοί επιχειρηματικοί ηγέτες κάλεσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σώσει τον πάσχοντα Οργανισμό σιδηροδρόμων Eurostar, αφού η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν κοντά στην κατάρρευση μετά το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας. Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 85% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

• Η Ρωσία ανέφερε 22.857 νέες περιπτώσεις κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων 3.679 στη Μόσχα, ανεβάζοντας το σύνολο της χώρας σε 3.591.066, το τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο. Οι αρχές ανέφεραν 471 θανάτους, αυξάνοντας τον επίσημο αριθμό θανάτου σε 66.037.

• Τα μικρότερα παιδιά της Πολωνίας επέστρεψαν στο σχολείο για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο μήνες, αλλά οι περισσότεροι μαθητές θα παραμείνουν σε εικονικές αίθουσες διδασκαλίας.