Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόρριψη των νέων εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόρριψη των νέων εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας

Το γεγονός πως απορρίπτονται οι νέοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας επισημαίνουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

14
Ιανουαρίου / 2021

ΑΘΗΝΑ. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,Σωκράτη Βαρδάκη και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη  Τουρισμού Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη.
 
Δεδομένων των συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, προβλέφθηκε σύμφωνα με το άρθρο 17 v.4722/2020, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Για τους νέους όμως που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς φαίνεται ότι πέραν των 50 ενσήμων που πρέπει να έχουν, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι.
 
Θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους νέους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξη στο ταμείο ανεργίας να πραγματοποιηθεί με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:    
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
 
Θέμα: «Απορρίπτονται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας»
 
Δεδομένων των συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω υγειονομικής κρίσης, προβλέφθηκε σύμφωνα με το νόμο 4722/20, άρθρο 17, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.
 
Για τους νέους όμως που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς φαίνεται ότι πέραν των 50 ενσήμων που πρέπει να έχουν, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι.

Επειδή η συμπλήρωση των 80 ημερών εργασίας, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατά το έτος 2020, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη.
 
Επειδή οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εποχιακά εργαζόμενων που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Προτίθεται, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, να μεριμνήσει για τους νέους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξή στο ταμείο ανεργίας να πραγματοποιηθεί με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βαρδάκης Σωκράτης, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αμανατίδης Ιωάννης, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αραχωβίτης Σταύρος, Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος, Βαγενά Άννα, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία (Νατάσα), Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω), Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Κάτσης Μάριος, Κόκκαλης Βασίλειος, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Ιωάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος), Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαηλιού Γεώργιος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη), ΠούλουΠαναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Ιωάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), ΣκούφαΕλισσάβετ (Μπέττυ), Σπίρτζης Χρήστος, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτρης, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος»

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ