Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνεργασία και εμβόλια για την προστασία των πλέον ευάλωτων

Ε.Σ.Α.μεΑ.
13 Ιανουαρίου 2021 / 09:37

Από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020 η ΕΣΑμεΑ κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που διαβιούν σε δομές κλειστής περίθαλψης και φροντίδας, ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, όπως είναι τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων.

ΑΘΗΝΑ. Το παράδειγμα της Ευρώπης με τις εκατόμβες νεκρών σε κλειστά ιδρύματα οδήγησε στο πλήρες κλείσιμο αυτών των δομών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που διαβιούν σε αυτά να βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση και να έχουν να δουν τους δικούς τους σχεδόν ένα χρόνο, με στόχο να παραμείνουν ασφαλείς.
Για αυτό το λόγο, τα κρούσματα σε διάφορες δομές στη χώρα, στα Γιάννενα πριν λίγες ημέρες, στη Βούλα τώρα, αλλά και σε Λαμία, Πάτρα, Άγιο Παντελεήμονα και αλλού, προκαλούν αγωνία σε όλο το αναπηρικό κίνημα, καθώς βλέπουμε να κινδυνεύουν οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και δεν θέλουμε να φτάσει η Ελλάδα στο σημείο να θρηνήσει θύματα όπως στην Ιταλία ή στο Βέλγιο, όπου χάθηκαν χιλιάδες ζωές ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε ιδρύματα και ηλικιωμένων σε γηροκομεία.
Η ΕΣΑμεΑ καλεί τον ΕΟΔΥ να προχωρήσει ΤΩΡΑ σε πλήρη και λεπτομερέστατη ιχνηλάτηση του ιού σε όλες τις δομές κλειστής περίθαλψης και φροντίδας της χώρας και να ολοκληρωθεί το δυνατόν συντομότερα ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε αυτές καθώς και των εργαζομένων. Ειδικά αναφορικά με τον εμβολιασμό, η ΕΣΑμεΑ ζητά από τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους στις δομές να πρωταγωνιστήσουν σε αυτόν και να κρατήσουν την πλέον υπεύθυνη στάση, ώστε να μη μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό στις δομές κλειστής περίθαλψης και φροντίδας.
Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ΕΟΔΥ και διοίκηση και εργαζόμενοι στις δομές οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να προστατευθούν το δυνατόν πληρέστερα οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.