Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Ράμα και Δένδιας

ελλάδα
08 Ιανουαρίου 2021 / 20:33
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Διπλωματικά υπερκινητικός, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, μετά τη διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα, είδε για τρεις (!) ώρες τον Δένδια και μετά έφαγαν στο σπίτι του Μητσοτάκη σαν τρεις καλοί φίλοι. Στο γεύμα παρακάθισε και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, μέχρι πρότινος πρέσβειρα της Αθήνας στα Τίρανα.

ΑΘΗΝΑ. Η σπιτική κουζίνα του Έλληνα πρωθυπουργού αναμετρήθηκε με την πομπώδη υποδοχή που επιφύλαξε, δυο 24ωρα πριν, ο Ερντογάν στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Οι διαρροές που περιγράφουν την συνάντηση στην Αθήνα δεν αποδείχτηκαν και τόσο εύγλωττες. Περισσότερο «ομιλητικές» υπήρξαν οι φωτογραφίες, από τις οποίες αναδύεται οικειότητα, χαλαρότητα και πάντως όχι ένταση. Ανάλογη εκείνης που συχνά προέκυπτε στις διμερείς σχέσεις με διάφορες αφορμές τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε πρόσφατο είναι το καλοκαιρινό επίσης γεύμα εργασίας των δυο πρωθυπουργών στην Αθήνα, με τον καλλιτέχνη, Αλβανό πρωθυπουργό να στέκεται δίπλα στον Έλληνα ομόλογό του με τα πουκάμισα έξω!


 
Πριν από το γεύμα, η συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, χρόνος που αποδόθηκε στην συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, που ως γνωστόν οι δυο χώρες θα προφύγουν στο διεθνές Δικαστήριο για τον καθορισμό τους. Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η παραπομπή στη Χάγη, προϋποθέτει οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός συνυποσχετικού, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα καθώς πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία.
 
Τα εμβόλια
 
Την Παρασκευή πάντως, ο Έντι Ράμα ήλθε για να ζητήσει, μεταξύ των άλλων και σύμφωνα τουλάχιστον με το αλβανικό Top Channel, την συνδρομή της Αθήνας στην προμήθεια αντικόβιντ εμβολίων αφού η Αλβανία και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια έμειναν έξω από την ευρωπαϊκή διανομή, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στα Τίρανα!
 
"Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική φιλοξενία στο σπίτι του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, όπου κάναμε μια εκτίμηση της κατάστασης με τον Covid, τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και των περιφερειακών θεμάτων! Απόλυτη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής σχέσης ",  δήλωσε φεύγοντας ο Ράμα, σύμφωνα με το αλβανικό Πρακτορείο ειδήσεων.
 
Στην ελληνική Βουλή, τα 12 μίλια στο Ιόνιο
 
Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα δυτικά σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου. Όσον αφορά την ψήφισή του, επειδή το νομοσχέδιο προβλέπει διεύρυνση των ορίων της χώρας, αυτή θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία, όπως προβλέπεται.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.