Σάββατο 20.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άνοιγμα της λιανικής με τοπικά υγειονομικά κριτήρια ζητά ο εμπορικός κόσμος της Κέρκυρας

Εμπορικός Σύλλογος
16 Δεκεμβρίου 2020 / 15:03

Έντονες οι διαμαρτυρίες των εμπόρων για το click away - Δραματική έκκληση επιβίωσης

Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και δραματική έκκληση σωτηρίας:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα, διευρυμένο με την συμμετοχή εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, ασχολήθηκε εκτεταμένα με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς και κυρίως της δραματικής κατάστασης της αγοράς , όπως διαμορφώνεται μετά τις εξαγγελίες μέτρων της Κυβέρνησης και ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΓΙΑ

• Την επινόηση και καθιέρωση απολύτως ανεφάρμοστων, ανεδαφικών και γραφειοκρατικών πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

• Την μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου, πρακτικών και μέτρων που φαλκιδεύουν την έννοια της Ελεύθερης αγοράς που και εσείς πρεσβεύετε!

ΖΗΤΑΕΙ

1. Το άνοιγμα των πολύ μικρών και μικρομεσαίων καταστημάτων λιανικής,στις 18 Δεκεμβρίου, με τα ισχύοντα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με κριτήρια υγειονομικού φορτίου ανά περιφερειακή ενότητα, μειωμένο ωράριο και πλαφόν στον αριθμό των SMS.

2. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία άτοκη ρύθμιση.

3. Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς και τόκους.

4. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.

5. Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και την επιδότηση του 60% για την χρονική περίοδο που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

6. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης μη επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.

7. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού « ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού ο οποίος  θα συνδεθεί και με τα POS, και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.

8. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, με βάση τα πρότυπα χώρων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

9. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.

10. Την διαγραφή χρεών που συσσωρεύονται από την πανδημία, ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση.  

Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία:

• Οφείλουν πολλά στους μικρομεσαίους εμπόρους, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν όλες τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και εφάρμοσαν υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντελώντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

• Οφείλουν σεβασμό και στήριξη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

• Οφείλουν, στα πλαίσια της αυτονόητης προστασίας της δημόσιας υγείας, να διασφαλίσουν κανόνες ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά. 

Η αντοχή της ήδη πληγωμένης από την δεκαετή κρίση μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της.  Η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμέναμε ως μάννα εξ’ ουρανού, θέτει νέα δεδομένα, ενόψει των οποίων η Κυβέρνηση για να διασώσει την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, την κοινωνική συνοχή και την ομαλότητα στην αγορά, θα πρέπει πλέον να υιοθετήσει σοβαρές, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες αποφάσεις.

Για να ζήσουμε, ζητάμε επιτακτικά την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να ανοίξουνοι  πόρτες των καταστημάτων μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΟΕΕ
                                        Κώστας Μουζακίτης
                                        Γιάννης Αλέγρης
                                        Χρήστος Λαβράνος
                                        Στράτος Ταγκατίδης
                                        Στέλιος  Σοφιανός
                                        Σπύρος Τριαντάφυλλος
                                        Κώστας Διαβάτης
                                        Σπύρος Σκιαδόπουλος
                                       Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος
                                       Αρης Κρεμόνας
                                       Στέφανος Δημουλής
                                       Παντελής Γιανούλης
                                       Γιώργος Κασταμονίτης
                                       Κώστας  Ζωχιός
                                       Κοσμάς Καραγιαννίδης